Topul alimentelor minune pentru creșterea imunității: Începe și tu să le incluzi în alimentație

imunitate

O alimentație diversificată ne poate scăpa de vizitele prea dese la doctor, astfel încât este mult mai ușor, mai sănătos și mai ieftin să previi o anumită afecțiune, decât să o tratezi. În continuare, vorbim astfel despre un top al alimentelor minune pentru creșterea imunității.

1. Kefirul

Băutură fermentată din lapte, kefirul conține bacterii probiotice și fermenți naturali cu efecte benefice. Are proprietăți antibiotice și antifungice, având un conținut ridicat de vitamine (complexul de vitamine B, caroten, vitaminele E, D si K), minerale (potasiu, fosfor, magneziu, zinc, iod, fluor, calciu) si proteine usor digerabile. Kefirul este benefic în tratarea mai multor afecțiuni pritnre care tuberculoza, alergiile, problemele de digesti, candidoza etc.

2. Ghimbirul

Ghimbirul este unul dintre cele mai cunoscute condimente și la fel de cunoscute sunt și proprietățile sale antivirale și antibacteriene. Ceaiul de ghimbir te pune repede pe picioare în caz de infecții respiratorii și gripă, în timp ce tinctura de ghimbir este extrem de utilă pentru tratarea durerilor de gât. Ghimbirul activează forțele de apărare ale organismului, îmbunătățește memoria, stimulează digestia și curăță organismul de toxine.

3. Ceaiurile

„Ceaiurile sunt importante atat pentru prevenirea unei imunitati scazute, cat si pentru cresterea imunitatii. La inceperea sezonului rece si nu numai, consuma cat mai multe ceaiuri.

Ceaiul negru si ceaiul verde contin polifenoli si flavonoida ce ajuta in combaterea bolilor.

Ceaiurile cu efecte benefice in cresterea imunitatii sunt cele din: arnica, echinaceea, catina, afin, busuioc, lavanda, maces, muguri de soc, musetel, iasomie, tei, cimbrisor, muguri de pin, muguri de plop, menta, precum si ceaiul verde.

De asemenea, in farmacii exista ceaiuri speciale pentru stimularea imunitatii care contin o combinatie optima de plante deosebit de eficienta. Bea zilnic ceaiuri calde, cu suc de lamaie si indulcite cu miere.

4. Fructul de noni

Planta noni este un copac tropical ce creste in Tahiti, Malaezia, America de sud.

Fructul de noni si sucul obtinut din acest fruct sunt un foarte bun tonic general, redau vitalitatea intregului organism, avand proprietati stimulatoare, antimicrobiene si analgezice. Sucul de noni este indicat in perioadele de stres fizic si psihic.

Fructul de noni contine vitamine, (A, C, beta-caroten, B3), minerale (seleniu – important pentru imunitate, fier, potasiu), oligoelemente, enzime, antioxidanti.

5. Ciupercile

Si acestea ajuta la sporirea imunitatii, daca sunt consumate cu regularitate. Proteinele vegetale si alti compusi continuti de ciuperci activeaza sistemul de aparare a organismului, prevenind astfel dezvoltarea de celule anormale sau canceroase.

Ciupercile, atat cele comestibile, cat si cele medicinale, contin proteine de calitate, usor de digerat, vitamine din complexul B si vitamina E, mult fosfor si potasiu.

Acesti antioxidanti din compozitie reduc riscul de a face raceli severe si joaca un rol important in sanatatea sistemului imunitar.

Studiile releva si faptul ca ciupercile au efect antiviral, antibacterian si combat aparitia tumorilor.

In medicina chineza, ciupercile din soiurile reishi, shiitake si maitake sunt un tonic pentru cresterea imunitatii, cu efect cardio-vascular si anticancerigen remarcabil.

6. Afinele

Afinele si-au dovedit eficienta sporita in blocarea agentilor patogeni care ataca sistemul imunitar. Sunt bogate in vitamina C, K si E, fibre si foarte multi fitonutrienti.

Au un continut important de substante fitochimice cum ar fi acizii fenolici, proantocianinele, antocianinele, flavonoidele si acidul elagic, o componenta naturala ce poate inhiba cresterea tumorilor.

Pentru cresterea imunitatii se recomanda o cura cu fructe timp de 20 zile. Deosebit de utila este si tinctura din afine, mai ales daca o combini cu echinaceea sI cu o serie de produse apicole,” noteaza floaredetei.ro.

Revista Presei