Topul alimentelor ușor de falsificat! De ce trebuie să ținem cont când le cumpărăm

04 mart. 2020
Topul alimentelor ușor de falsificat! De ce trebuie să ținem cont când le cumpărăm

Există mai multe alimente care pot fi contrafăcute ușor motiv pentru care consumatorii trebuie să aibă o mai mare atenție atunci când le cumpără și le folosesc. De la ulei de măsline îndoit cu ulei de floarea soarelui, până la miere din glucoză sau carne de cal în loc de vită, toate se pot găsi în piețele și magazinele românești. Mare atenție la ce cumpărați.

Cum se falsifică de fapt produsele

Încercând să ne ia ochii cu ambalaje care mai de care mai colorate și mai atrăgătoare, producătorii încearcă de multe ori să își maximizeze profitul chiar cu riscul de a păcăli sau chiar îmbolnăvi consumatorul. De multe ori, preţul piperat nu este mereu garanţia unei reţete autentice. Unul dintre exemple ar fi uleiul de înaltă calitate care poate să îți umple casa de fum atunci când vrei să gătești ceva. Există două metode prin care se pot falsifica produse, fie se adaugă substanţe ieftine de umplutură, care scad valoarea nutritivă, asta pentru a avea o cantitate mai mare de materie primă care poate fi scosă la vânzare, fie „se tratează” alimentul respectiv cu chimicale pentru a avea un aspect şi gust mai intens sau sau pentru a-i prelungi termenul de valabilitate.

Ce produse se falsifică cel mai ușor

Uleiul de măsline extravirgin se poate falsifica extrem de uşor deoarece se îndoaie cu ulei de măsline rafinat, mai ieftin, sau chiar ulei de floarea-soarelui. În cele mai multe cazuri, se înlocuieşte doar 10% din volum deoarece după această valoare i se schimbă gustul. „Uleiul extravirgin rezistă până la 190 de grade fără a se descompune în compuşi toxici. Dacă scoate fum la scurt timp după ce l-aţi pus în tigaie, este posibil să fie falsificat. Beneficiile asupra sănătăţii sunt valabile doar pentru uleiul extravirgin, crud”, explica doctorul Gheorghe Mencinicopschi.

Cafeaua este un alt produs care se poate falsifica uşor. Cele mai des folosite tipuri de cafea sunt Arabica, de calitate superioară, şi Robusta, mai puţin aromată şi mai ieftină. De obicei, anumiţi producător adaugă Robusta în cafea Arabica. De asemenea, în facea mai putem găsi urme de cicoare, năut sau soia. Specialiştii spun că cel mai bine ar fi să cumpărăm cafea boabe. Arabica are boabe alungite, iar Robusta, mici şi mai rotunde.

Somonul este o altă carne uşor de falsificat. Trebuie să ţinem minte că somonul adevărat îşi păstrează culoarea atunci când este gătit. De multe ori, somonul de cultură sau păstrăvul este vândut ca somon sălbatic, o raritate în magazinele din ţara noastră. În timp ce somonoul sălbatic este roz-portocaliu de la planctonul pe care îl mănâncă, cel de crescătorie capătă această culoare de la coloranţii alimentari. La gătit, doar cel sălbatic îşi păstrează culoarea. „Somonul sălbatic are o cantitate mai mare de Omega3, care protejează inima, beneficii unice”, spune Mencinicopschi.

Carnea tocată, cel mai uşor de falsificat

Carnea de mici, carnea tocată sau mezelurile sunt cel mai uşor de falsificat! În acestea se înlocuiesc componentele valoroase cu grăsimi, şorici, tendoane, urechi şi zgârciuri şi se umflă cu aditivi pentru culoare şi aromă, proteine auxiliare de soia şi făină pentru consistenţă şi sare pentru a prelungi termenul de valabilitate şi a masca alterarea acestora. Majoritatea mezelurilor conţin carne dezosată mecanic (MDM), adică o pastă din oase, ligamente, cartilagii, la care se adaugă „E-uri” pentru culoare şi un gust apetisant. Atenţie, doar porţiunile mai închise la culoare din mezeluri sunt, de fapt, bucăţi de carne.

Mierea, uşor de falsificat

Multe din sortimentele de miere de pe piaţă sunt „măsluite”. De multe ori, mierea polifloră sau de rapiţă este vândută drept miere de salcâm, mai scumpă şi mai cautată. De multe ori, producătorii adaugă sirop de glucoză pentru a creşte cantitatea. „Deşi mulţi o evită, mierea zaharisită este mai greu de falsificat, deşi nu imposibil. Cea ecologică este mai bine controlată”, menţionează Mencinicopschi.