Topul țărilor cu cele mai eficiente sisteme medicale din lume! Pe ce loc se află România

21 apr. 2020
Topul țărilor cu cele mai eficiente sisteme medicale din lume! Pe ce loc se află România

Pandemia coronavirus a lovit din plin majoritatea statelor lumii, iar lupta cu teribilul virus se duce în spitale şi clinici de pe toate continentele. Cu toate acestea, se pare că eficienţa acestui război medical a depins în mare de eficienţa sistemelor medicale din fiecare ţară în parte.

Corelaţie vizibilă

Conform studiilor şi datelor centralizate până acum, există o corelație vizibilă între capacitatea unei țări de a gestiona coronavirusul și clasamentele anterioare ale sistemului său de asistență medicală.

Astfel, a fost analizat Indexul de prosperitate Legatum din 2019, care măsoară politicile și condițiile de prosperitate economică și socială bazate pe 12 piloni din 167 de țări. Indicele arată măsura în care oamenii dintr-o anumită ţară sunt sănătoși și au acces la serviciile necesare pentru menținerea sănătății.

Topul 10 cele mai eficiente sisteme medicale la nivel global, potrivit stirileprotv.ro.

1. Singapore
2. Japonia
3. Elveția
4. Coreea de Sud
5. Norvegia
6. Hong Kong
7. Islanda
8. Danemarca
9. Olanda
10. Austria

Pe ce loc se află România

Din păcate, conform acestui Indice, România se află pe locul 47 în lume, din totalul de 167 de țări analizate.

Topul clasamentului

Japonia, aflată pe locul doi în topul indicelui de sănătate, a fost lăudată la nivel global pentru gestionarea sa timpurie de succes a Covid-19. Cu toate că ţara nu a aplicat încă carantina, acest lucru se datorează în mare parte capacității sistemului medical al țării de a gestiona virusul în primele etape şi al populaţiei care purta deja măşti de protecţie.

Coreea de Sud

Pe locul patru, Coreea de Sud a fost pregătită pentru a face față focarului Covid-19 după experiența cu Middle East Respiratory Syndrome (Mers) în 2015. Furnizorii de servicii medicale și spitalele erau deja echipate și instruite pentru a acționa într-o astfel de criză.

Țara a reușit să testeze peste 450.000 de oameni, puțin sub 1% din populația sa de 51 de milioane, iar noul cazurile zilnice de infectare sunt de doar 47 – 53 în ultimele zile.

Israel

Când a fost vorba de monitorizarea și reacție la apariția Covid-19 în Wuhan, puține țări au reacționat mai rapid decât Israel, ocupând locul 11 în indicele de sănătate. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2020, ministrul Sănătății semnase deja Decretul privind starea de urgență pentru a face față potențialului focar.