Toți am greșit până acum! Nu mai face asta când îți curge sânge din nas

22 feb. 2020
Toți am greșit până acum! Nu mai face asta când îți curge sânge din nas

Toți am greșit până acum când vine vorba de sângerările nazale. Se întâmplă, uneori, să ne curgă sânge din nas și să nu știm ce trebuie să facem. Medicii ne explică ce facem greșit.

Ni s-a spus mereu că trebuie să stăm pe spate sau cu capul pe spate, lucruri complet greșite. Medicii spun și de ce. Deși nu te așteptai la aceste explicații, se pare că, până acum, am făcut o mare greșeală.

În momentul în care te lași pe spate, crește tensiunea în cutia craniană. Mai mult, sângele poate merge îm plămâni sau poți vomita.

Ce trebuie făcut

În primul rând, nu trebuie să te lași pe spate. Trebuie să respiri pe gură, stai în poziție verticală și apleacă-te puțin în față. Apasă pe nara respectivă timp de 5-10 minute, dacă sângerarea nu se oprește repetă, dacă nu se oprește nici atunci, cheamă un medic sau mergi la medic.

Sfaturi băbești

De mici, am auzit că trebuie să stăm pe spate și să ne apăsăm pe nara opusă, lucru total eronat. Potrivit Institutului National American de Sanatate, cea mai bună metodă de a opri sângerarea este să stai drept. Înclinarea în față se face pentru a evita înghițirea sângelui.

Poți aplica o compresă rece sau gheață. Evită suflarea nasului timp de câteva ore.

Peste 60% din populație s-au confruntat cu aceste sângerări nazale, se arată într-un studiu realizat de Spitalul Naval Jacksonville din SUA.

De ce apar

Sângerările nazale nu sunt altceva decât spargerea unor vase de sânge, aflate sub un strat foarte subțire de piele. Iritarea lor, uscarea mucoasei sau chiar și vremea de afară poate cauza o astfel de sângerare.

Desigur, există și cauze mai grave, cum ar fi: infecții, leucemie, cancer, lipsa fierului în organism, anemie.