Toți cei care consumă legume crude trebuie să știe acest lucru! Atenție la aceste bacterii

01 iul. 2020
Toți cei care consumă legume crude trebuie să știe acest lucru! Atenție la aceste bacterii

Legumele în starea lor naturală sunt preferate adesea de cei care aleg un trai cât mai sănătos.

Specialistii de la Institutul Julius Kuhn susțin însă că legumele crude, pe lângă proprietățile pozitive incontestabile, vin la pachet cu mai multe riscuri.

Aceștia au realizat un studiu privind bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene și s-au concentrat pe rezistența la transfer în cazul legumelor crude.

Toți cei care consumă legume crude trebuie să știe acest lucru! Atenție la aceste bacterii

Salatele, culese, ambalate și distribuite în supermarketuri, pot conține mai multe bacterii, dintre care unele pot fi chiar rezistente la antibiotice.

”Bacteriile rezistente la antibiotice sunt cel mai frecvent intalnite in balegar, in namol, in sol si in apa. Ingrijorator este faptul ca aceste bacterii au fost gasite si pe plante, ceea ce ar putea fi un risc pentru sanatatea consumatorilor”, spune Andreas Hensel, presedintele Institutului Federal German pentru Evaluarea Riscurilor.

Pentru studiul în cauză, specialiștii au achiziționat mai multe sortimente de salate mixte care se găsesc în mod uzual în supermarketuri. Au luat probe pe care le-au analizat mai apoi, pentru a determina cantitatea totală a genelor cu rezistență antimicrobiană transferabilă.

Toți cei care consumă legume crude trebuie să știe acest lucru! Atenție la aceste bacterii

„Expertii s-au concentrat pe bacteriile ”escherichia coli”, care sunt rezistente la substanta activa numita tetraciclina. Acest lucru se datoreaza faptului ca antibioticele de tetraciclina sunt utilizate in cresterea animalelor, astfel ca pot favoriza dezvoltarea si inmultirea bacteriilor rezistente in organe, cum ar fi intestinul. Aceste bacterii, precum si o parte dintre antibiotice, sunt excretate, iar apoi ajung pe campuri prin ingrasaminte, cum ar fi balegarul,” notează medlife.ro.

Rezultatele au vorbit de la site. Au fost descperite mai multe astfel de bacterii transferabile, cu gene de rezistență din E.coli în produsele proaspete.

”Fiecare astfel de bacterie provoaca rezistenta la multe tipuri de antibiotice. De asemenea, bacteria E.coli a fost gasita in produsele testate”, spun specialiștii de la Julius Kuhn.

Specialiștii susțin spălarea salatelor înainte de consum, chiar dacă acestea vin ambalate în pungi „ready to eat”. Cu toate acestea, în unele cazuri, nici spălarea acestora nu este de ajuns și se recomandă încălzirea acestora la minim 70 de grade pentru cel puțin două minute.

„Consumatorii ar trebui sa spele intotdeauna legumele crude cu apa potabila inainte de a le consuma pentru a diminua riscul de a intra in contact cu agentii patogeni sau cu bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene.

Anumite segmente ale populatiei ar trebui sa nu consume deloc salate deja preparate si ambalate. Specialistii atentioneaza in mod special:

  •          Femeile gravide
  •          Varstnicii cu un sistem imunitar slabit
  •          Oamenii cu un sistem imunitar slabit din cauza unor afectiuni deja existente
  •          Persoanele care urmeaza un tratament pe baza de antibiotice

Cu toate acestea, spalarea legumelor nu este suficienta pentru a elimina in totalitate bacteriile si agentii patogeni. Persoanele care au un sistem imunitar scazut ar trebui sa incalzeasca legumele minim doua minute, la 70°C, inainte de consum,” adaugă medlife.ro.