Toți românii care stau la bloc trebuie să anunțe de acum următoarele! S-a dat lege! E obligatoriu

bloc

Anunț important pentru toți românii care stau la bloc. Senatorii au dat undă verde unui proiect prin care se va modifica noua  lege a asociațiilor de proprietari.

Potrivit proiectului, se elimină prevederile care permit primăriilor să controleze activitatea asociațiilor de proprietari, iar înscrierea în asociația de proprietari a celor care nu au fost prezenți la constituirea asociației sau a celor care au cumpărat o locuință în imobil după acea dată, se va face mai ușor. Se va elimina obligația de a depune la judecătoria locală versiunile actualizate ale acordului de asociere și statutului asociației.

În cazul în care proiectul va fi adoptat, asociațiile vor putea avea mai multe conturi bancare. În prezent, asociația are un singur cont bancar.

Ce trebuie să facă cei care stau la bloc?

Sunteți obligați să anuțați președintele de bloc despre orice modificare sau schimbare legată de cei care locuiesc în apartament, inclusiv chiriași.

Se va elimina preavizul de cinci zile. Astfel, proprietarii vor fi obligați să permită accesul în locuință pentru a constata sau remedia unele probeme apărute la părțile comune ale blocului, fără preaviz.

Persoanele cu studii medii vor putea să ocupe funcția de cenzori. Până acum, doar cei care au terminat liceu economic sau cei cu studii în domeniul juridic puteau ocupa funcția respectivă.

Proiectul prevede și eliminarea obligației pe care o au în prezent administratorii, respectiv obținerea unui atestat de la primărie, dar și eliminarea plafonului de 1.000 de lei pentru banii din casierie.

Pentru a intra în vigoare noile reguli, proiectul trebuie să fie aprobat de Parlament și promulgat de șeful statului.

Revista Presei