Treci la închisoare dacă nu-ți plătești taxele! Legea a fost adoptată în Parlament

inchisoare

O lege care a creat ample controverse în spațiul public tocmai a fost adoptată tacit de către Senat. Dacă va trece și de Camera Deputaților, proiectul legislativ ar putea intra în vigoare. 

Astfel, Senatul a adoptat tacit, ieri, propunerea legislativă iniţiată de Eugen Teodorovici care prevede că reţinerea şi neplata la timp a impozitelor şi contribuţiilor la bugetul de stat se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani.

Deşi proiectul are raport de admitere cu amendamente din partea Comisiei de buget a Senatului, prin care se eliminase reglementarea potrivit căreia neplata impozitelor şi contribuţiilor se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani, pentru că nu a primit votul plenului până în 6 noiembrie, când s-a împlinit termenul de dezbatere în Senat, actul normativ a fost transmis Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorului.

Actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale prevede că este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani „reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/ sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

Pentru ce taxe intri la închisoare

Printre taxele enumerate în anexa proiectului de lege se află:

impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o altă persoană juridică română

impozitul pentru veniturile din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă

impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală

impozit pe venitul din salarii şi asimilate salariilor

impozitul pe veniturile din arendă

impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi

impozit pe veniturile sub formă de dividende

impozitul pe veniturile din pensii

contribuţia de asigurări sociale

contribuţia de asigurări sociale de sănătate

impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi

impozit datorat pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal

contribuţia la Fondul pentru mediu

De asemenea, actul normativ prevede pedeapsă de la doi la şapte ani de închisoare pentru „stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.

Potrivit actului normativ, mai constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la doi la şapte ani ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor.

Pedeapsă mai mare pentru sume mai mari de 100.000 de euro

Dacă prin faptele menţionate s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o treime.

Pentru un prejudiciu mai mare de 500.000 de euro limitele pedepsei se majorează cu jumătate, conform proiectului legislativ.

Achitarea prejudiciului duce la reducerea pedepsei la jumătate, iar dacă prejudiciul este mai mic de 100.000 de euro se poate aplica amendă, se mai arată în proiect.

„Faptele nu se pedepsesc dacă prejudiciul cauzat prin infracţiune este de până la 10.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, iar în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul”, se mai arată în proiectul de act normativ.

Proiectul încă nu are puterea de lege. În acest caz, Camera Deputaților este for decizional, iar ulterior, legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Citește și:

Revista Presei