Trump șochează toată planeta! Decizia luată de președinte în plină epidemie mondială

trumpshutdownraises

Așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, Trump ia cele mai ciudate decizii în cele mai sensibile momente. Este cazul și acum, când în plină epidemie mondială, Trump a luat o decizie care i-a lăsat toți liderii lumii cu gura căscată. 

Mai precis, Trump a anunțat că a decis să suspende contribuția către Organizația Mondială a Sănătății, în plină epidemie mondială.

Decizia a stârnit consternare pe plan internaţional în contextul în care chestiunea ieşirii din starea de izolare la domiciliu rămâne una spinoasă chiar şi în ţările care au reputaţia de a fi gestionat cel mai bine această criză sanitară.

Trump şi-a pus în practică, în noaptea de marţi spre miercuri, ameninţarea de a suspenda contribuţia financiară a ţării sale la bugetul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pe care a acuzat-o de „gestionare proastă” şi de „disimulare” în timpul acestei pandemii, care a izbucnit în China la sfârşitul anului 2019.

Secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, a criticat ferm această iniţiativă, considerând că „nu este momentul pentru o reducere a finanţării” organizaţiilor ce luptă împotriva pandemiei.

OMS a rămas fără 400 de milioane de dolari pe an

De la UE la China şi Uniunea Africană, numeroase ţări şi organizaţii au criticat la rândul lor iniţiativa administraţiei de la Washington, primul finanţator al OMS, care alocă agenţiei pentru sănătate din cadrul ONU peste 400 de milioane de dolari pe an.

China şi-a exprimat „profunda preocupare”, estimând că această decizie „va slăbi capacităţile OMS şi va mina cooperarea internaţională împotriva epidemiei”. Un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a cerut Statelor Unite „să îşi asume cu seriozitate responsabilităţile şi obligaţiile şi să susţină acţiunea internaţională împotriva epidemiei, coordonată de OMS”.

Marea Britanie „nu intenţionează să îşi stopeze finanţarea către OMS, care are un rol important de jucat în coordonarea reacţiei sanitare mondiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Boris Johnson, el însuşi infectat cu noul coronavirus. „Este esenţial ca ţările să colaboreze pentru a contracara această ameninţare comună”, a adăugat el.

Bill Gates, unul dintre principalii finanţatori privaţi ai OMS prin intermediul fundaţiei sale, consideră că decizia administraţiei americane este „periculoasă (…) în timpul unei crize sanitare mondiale” şi că „dacă activitatea OMS este oprită, nicio altă organizaţie nu poate să o înlocuiască, lumea are nevoie de OMS”.

Revista Presei