Turcia plănuiește să producă vehicule electrice cu o investiție de 3,2 miliarde de euro

togg – masina electrica turcia 1

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a dezvăluit săptămâna trecută câteva prototipuri de vehicule complet electrice, prin intermediul acestei ocazii lansând brandul TOGG, o companie susținută financiar de stat. Primul vehicul, un SUV compact,  ce se dorește a intra în producție până în 2022. O investiție de 3,7 miliarde de dolari va permite producerea a aproximativ 175000 de vehicule electrice pe an. SUV-ul dezvăluit săptămâna trecută refolosește design-uri din 2017 concepute de Pininfarina din Italia.

Brandul a fost numit Grupul Asociaților pentru Automobile din Turcia (TOGG). Acest consorțiu a fost conceput de 5 grupuri industriale: Anadolu Group, BMC, Kok Group, operatorul mobil Turkcell și Zorlu Holding, compania mamă a producătorului de televizoare Vestel.

Directorul general al noii companii TOGG este fostul executiv al companiei Bosch, Gurcan Karakas. Directorul de operațiuni al companiei este Sergio Rocha, fostul director general al diviziei din Korea a General Motors.

Specificațiile modelelor de la TOGG reflectă stadiul actual al tehnologiei vehiculelor electrice. Însă design-urile vizuale pot fi considerate de unii generice.

Este de așteptat ca noile vehicule să pună la dispoziție cel puțin 300 de km de autonomie, însă detaliile despre baterii nu se cunosc încă. Va exista o versiune de bază cu un singur motor ce va produce 200 CP, având o configurație cu tracțiune pe puntea spate. O a doua variantă cu 2 motoare și tracțiune integrală ce va pune la dispoziție 400 CP și o autonomie de peste 480 de km cu o singură încărcare va fi de asemenea oferită.

TOGG susține că versiunea cu un singur motor va avea un timp 0-100 km/h de 7,6 secunde, în timp ce versiunea cu 2 motoare va avea un timp de 4,8 secunde.

Vehiculele, incluzând un SUV crossover și o berlină, vor fi oferite cu încărcare rapidă DC de până la 150 de kW.

Posibilitatea de a adaugă o opțiune pentru condus autonom este de asemenea luată în calcul.

Noul brand dorește să vândă noua mașină în Turcia, însă are și planuri pentru a deveni un brand internațional. Fabrica se va afla în Bursa, un centru al manufacturii din Turcia. Se preconizează că fabrica va intră în funcțiune in 2021, și că va angaja 4300 de persoane.

Investiția ar putea fi folosită pe o perioadă de 13 ani. Erdoğan plănuiește de asemenea să construieasca o rețea de stații de încărcare în Turcia, terminând construirea acesteia până în 2022, la timp pentru lansarea primului vehicul.

Constructori auto internaționali de renume – precum Fiat-Chrysler, Ford, Hyundai, Renault și Toyota – produc sau asamblează la ora actuală vehicule în Turcia.

TOGG plănuiește să ofere 5 modele diferite în următorii 15 ani.

Revista Presei