Uciderea unui exilat din Cecenia într-un parc din Berlin, ar putea avea legaturi cu Rusia

Uciderea unui exilat din Cecenia într-un parc din Berlin, va fi investigată de procurorul-șef german ca posibilă operațiune a serviciilor de informații din Rusia. În luna august, în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin, Zelimkhan Khangoshvili, în vârstă de 40 de ani, a fost împușcat din spate, în cap. Un bărbat a fost arestat rapid atunci, dar acum procurorii federali intenționează să preia dosarul. Acest pas sugerează că un serviciu de informații străine este suspectat în legătură cu crima, cazul fiind acum investigat de procurorii din Berlin.

De ce este suspectată Rusia?

Potrivit publicației germane Der Spiegel, suspectul a intrat în Uniunea Europeană cu acte false, pe numele lui Vadim Sokolov. Procurorul federal Peter Frank suspectează că în spatele asasinatului se află organizații ale statului rus.

Rusia nu a răspuns la rapoarte, deși un purtător de cuvânt a declarat în august că uciderea nu are nimic de-a face cu Rusia sau cu autoritățile acesteia.

La acea vreme, relatările au arătat da Sokolov a fost arestat, după ce doi adolescenți au raportat cum l-au văzut pe acesta aruncând o bicicletă, un pistol și o perucă în aproprierea râului Spree.

Site-ul de investigație Bellingcat spune că Sokolov nu există și că i s-a dat un număr de indentificare fiscală cu câteva zile înainte de a solicita o viza Schengen pentru a călători în UE. Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără implicarea directă a statului rus, susține Bellingcat.

Cine este suspectul?

Potrivit lui Bellingcat, identitatea reală a persoanei aflate în custodie este Vadim Krasikov, născut în august 1965 în Kazahstanul sovietic, și nu în 1970.

Aceștia îl descrie pe Krasikov că fiind un suspect în asasinarea din 2013 a unui om de afaceri rus din Moscova. Victima acestui atac a fost, de asemenea, abordată de un om pe o bicicletă care a fost împușcată tot în cap din spate.

Potrivit acestora, un mandat Interpol a fost emis de Moscova, dar a fost retras în 2015. Știrile din momentul asasinării de la Berlin din august au declarat că suspectul a călătorit din Moscova prin Paris înainte de atac și că a avut un și bilet de întoarcere la Moscova.

Presă germană a comparat atacul asupra lui Khangoshvili cu tentativă de asasinare a fostului agent de informații rus Sergei Skwunal și a fiicei sale din Regatul Unit de anul trecut.

Cine a fost victima?

Khangoshvili a fost un naționalist georgian, care a luptat în al doilea război cecen împotriva forțelor rusești din Caucazul de Nord între anii 2001-2005.

A fost un aliat apropriat al președintelui cecen Aslan Maskhanov, care a orchestrat rezistență de gherilă cecenă față de Rusia acesta fiind ucis într-un raid al forțelor speciale ruse.

Khamgoshvili a fugit în Germania după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat în capitală georgiana Tbilisi din 2015, solicitând azil în Germania, însă acesta nu i s-a acordat.

Cecenia este acum condusă de Ramzan Kadyrov, un fost rebel care a trecut de partea cealaltă a baricadei și care este extrem de loial președintelui rus Vladimir Puțin.

Loading...

Revista Presei