Ultima oră! Sondaje alarmante pentru Klaus Iohannis! Cât a crescut Viorica Dăncilă și ce plan are PSD în ziua alegerilor

iohannis-trist

Duminică, 24 noiembrie, are loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, când românii vor trebui să aleagă între Klaus Iohannis, reprezentantul PNL și actualul președinte și Viorica Dăncilă, candidata PSD. După primul tur, lucrurile păreau destul de clare, iar câștigătorul era deja declarat înainte de finalul partidei. Ultimele sondaje interne ale partidelor arată semne îngrijorătoare pentru dei de la PNL.

Conform mai multor surse liberale, citate de Capital Klaus Iohannis se află în continuare pe locul 1 în preferințele electoratului și numai un miracol ar face-o pe opozanta sa președinte. Trendul voturilor pare să fie cel care trage semnalul de alarmă. Se pare că acest tip de campanie pentru care a optat actualul președinte al României nu a stârnit nici urmă de emoție, astfel că dacă astăzi am avea alegeri, nici 50% din populație nu ar merge la urne, ceea ce ar fi o premieră istorică negativă. Și ar favoriza-o pe reprezentanta PSD. Dar ar fi un semnal negativ și pentru PNL, care speră să fie pe locul 1 la alegerile parlamentare și să poată menține guvernarea cât mai mult timp posibil.

În timp ce votanții Vioricăi Dăncilă sunt fideli și disciplinați, bazinul electoral al lui Klaus Iohannis este mult mai capricios și se poate răzgândi chiar și în ziua alegerilor. Mare parte din electoratul USR-PLUS este demobilizat după ce Dan Barna nu a reușit accederea în turul 2, în timp ce votanții lui Mircea Diaconu sunt împărțiți între cei doi candidați rămași în luptă.

Atât PSD, cât și PNL susțin că electoratului marelui actor va migra către ei. Ziua alegerilor poate veni cu surprize mari. Liberalii speră ca Iohannis să câștige la peste 65% alegerile prezidențiale, însă acest lucru va fi foarte greu de atins dacă oamenii nu vor fi mobilizați la vot.

Ce i-a nemulțumit pe unii liberali la Iohannis

O nemulțumire manifestată în rândul mai multor liberali ar fi prezența Alinei Gorghiu în prim plan, în această campanie. Ea a fost susținută în urmă cu cinci ani de Klaus Iohannis să preia președinția PNL și a reușit efectiv să îngroape partidul, ducând PSD la 40%. A creat mult haos și electoratul a decis să taxeze aspru PNL, spun surse liberale pentru Capital. Revenirea ei ar fi creat panică printre mai mulți membri, care se tem că președintele Klaus Iohannis ar putea să o impună iarăși într-o funcție de conducere, iar istoria s-ar putea repeta.

PSD deja se organizează foarte bine în teritoriu, iar primarii deja fac promisiuni celor care votează cu Viorica Dăncilă, susțin surse social-democrate pentru Capital. Se pare că aceștia au pregătit o strategie prin care să aducă un număr cât mai mare de votanți la urne. În turul 1, mai mulți primari PSD au trimis oameni pe la casele mai multor bătrâni bolnavi pe care să-i ajute să meargă la vot, susțin aceleași surse.

Ultimele zile de campanie devin extrem de importante, în special pentru Klaus Iohannis, care se pare că ar fi pierdut câteva puncte din cauza încăpățânării sale de a crea din celebra dezbatere o temă electorală. Viorica Dăncilă a început să aibă tot mai mult alură de victimă, ceea ce o avantează foarte mult, în contextul în care de-a lungul anilor să dovedit că românii votează anti și iubesc victimele.

Deja în mediul online, reprezentanții PSD transmit că în acest moment Viorica Dăncilă are 66% șanse să câștige prezidențialele, ceea ce mobilizează și mai mult electoratul captiv al partidului.

Revista Presei