Ultima oră! Unul dintre cei mai bogați oameni din România, condamnat la închisoare! Decizia este definitivă

18 feb. 2021
Ultima oră! Unul dintre cei mai bogați oameni din România, condamnat la închisoare! Decizia este definitivă

Vești proaste pentru un celebru om de afaceri din România. Acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel București, după ce în primă instanță primise doar 3 ani și jumătate. Este vorba despre Ioan Niculae, patronul Interagro.

Acesta a fost acuzat de procurori de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Conform acuzațiilor existente în dosar, firma sa InterAgro ar fi încheiat contracte fictive cu o altă societate.Motivul? Pentru a nu plătit taxele datorate la stat. Astfel Niculae a prejudiciat statul român cu peste 11 milioane de lei, conform calculelor autorităților.

Cum a prejudiciat Niculae statul român cu peste 11 milioane de lei?

Procurorii au arătat că în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

Ioan Niculae este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România

În baza acestui contract, ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

La cât s-a ridicat evaziunea fiscală?

Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice”, au arătat magistrațiii.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.