Umilință totală pentru Streinu-Cercel! Lovitura a venit de la cel mai înalt nivel

adrian streinu cercel

Ideea lui Adrian Streinu-Cercel a creat un val de critici așa de mare, care nu a rămas fără ecou nici la nivelul opiniei publice, nici la nivelul celor mai înalți decidenți politici din România. 

Astfel, ideea lui Streinu-Cercel a fost aspru criticată inclusiv de premierul României și chiar de președintele țării, care auținut să iasă public și să infirme declarațiile.

Premierul Ludovic Orban a declarat că orice măsură de relaxare a restricţiilor care au fost impuse prin ordonanţe militare îi va include pe toţi cetăţenii, deci şi persoanele de peste 65 de ani, adăugând că documentul aparţinând managerului Institutului „Matei Balş”, prin care se propunea ca vârstnicii să fie izolaţi încă trei luni, nu are nicio legătură cu deciziile Guvernului.

„Consider că este un act iresponsabil”

„Domnul Streinu Cercel vorbeşte în numele său personal. Nu are nicio legătură cu deciziile la nivelul Guvernului şi critic sever aruncarea în spaţiul public a unor propuneri care nu au intrat prin filtrul analizei şi care nu fac parte dintre deciziile care se iau la nivelul Ministerului Sănătăţii şi la nivelul Guvernului. Nu există nici cea mai mică intenţie privitoare la părinţii şi bunicii noştri de a-i menţine în izolare o perioadă atât de lungă sau, Doamne fereşte, de a asigura un spaţiu de carantină şi ruperea din familii. (…) Deja gândim fiecare pas posibil pentru revenirea la normalitate, pentru relaxarea măsurilor. (…) Doar după o evaluare foarte serioasă vom face paşii de revenire înspre normalitate, iar toată această mişcare va fi una graduală şi toată această mişcare îi priveşte pe toţi cetăţenii români, indiferent de vârsta lor. Mai exact, orice relaxare îi va include şi pe părinţii şi pe bunicii noştri”, a spus Orban la TVR.

El a adăugat că transmiterea publică a unor astfel de propuneri nu face bine societăţii.

„Consider că este un act iresponsabil, cu atât mai mult un act iresponsabil care vine din partea unui profesor care este considerat un specialist în domeniul epidemiologiei, dar în ceea ce priveşte măsurile aferente pare că nu înţelege deloc societatea, nu înţelege deloc respectul faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale şi aruncă în spaţiul public lucruri care nu au nicio legătură cu intenţiile şi cu deciziile autorităţilor şi ale Guvernului în ansamblul său”, a afirmat premierul.

Iohannis: Propunerea este „inumană” şi ”totalitară”

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat propunerea ca persoanele în vârstă să fie duse în carantină, susţinând ca aceasta este „inumană” şi ”totalitară”.

„Dragii mei, aşa ceva nu se va întâmpla. Este inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel nu aş putea să le spun. Persoanelor în vârstă le spun: staţi liniştiţi, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane. Atunci când va fi nevoie vom veni şi vă vom explica despre ce măsuri trebuie luate ca să vă protejaţi voi faţă de această boală, în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după şedinţa de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu membri ai Guvernului.

El a vorbit de responsabilitatea pe care trebuie să o aibă specialiştii.

„Am avut chiar în aceste zile un contraexemplu de ‘cum nu’, de la un institut, de altfel, bine cotat. A apărut o documentaţie care venea să explice ce trebuie făcut. Aşa nu se poate. Nu poate fiecare institut, oricât de bine ar fi cotat, să vină cu un plan propriu pe masă şi să spună – ‘aşa se va întâmpla'”, a spus Iohannis.

În context, Iohannis s-a referit la planul în care „cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă – aberantă, altfel nu pot să-i spun – cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă şi duse în anumite zone de carantină”.

Iohannis a apreciat că „astfel de planuri, prost gândite şi prost prezentate, nu fac decât să inducă panică în populaţie, ori panica este ultimul lucru de care avem nevoie”.

„Aşadar, revin: toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferitele institute de ştiinţă, inclusiv oamenii care sunt consideraţi experţi, fiindcă nu putem să avem un plan pentru fiecare, noi trebuie să avem un plan pentru România. Iar la acest plan lucrăm împreună cu Guvernul Orban”, a evidenţiat şeful statului.

Revista Presei