Toggle Menu
  1. Home/
  2. News/

Un alt caz! Lucrează de 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov cu o diplomă de medic falsă

  1. Home/
  2. News/

România pare să-și dorească să depășească America, atunci când vine vorba de ”țara tuturor posibilităților”, pentru că, iată, după ce un italian și-a împlinit visul de-a deveni medic estetician, cu doar opt clase, sistemul medical românesc, de această dată cel de stat, fericește o tânără lăsând-o să facă pe doctorița într-un spital bucureștean.

Pentru că a fi medic nu ține numai de pasiune și de vocație, ci și de capacitatea de a înregistra informație, de a o structura și de lua decizii de care depind viața unui pacient, procesul devenirii este unul istovitor, iar cel al împlinirii nu se termină niciodată.

După șase ani de facultate, după examenul de licență, un medic continuă să învețe, într-un exigent proces de rezidențiat, care durează între 4 și 7 ani, pe care îi petrece în subordinea unor medici specialiști, de multe ori despotici cu ucenicii lor.

Într-o nouă anchetă a cotidianului Libertatea, ni se dezvăluie cum, de peste zece ani, o altă persoană fără studii medicale a ajuns să ia decizii în legătură cu starea pacienților, de data aceasta într-un spital de stat – Spitalul Județean de Urgență Ilfov.

În actele Spitalului de Urgență Ilfov, Raluca Daniela Bîrsan apare ca fiind ”voluntară pentru activităţi medicale”, iar pe profilul ei de Facebook, se prezintă ca ”absolventă a UMF Carol Davila, şi rezidentă obstetrico-ginecologie din 2013”. Ancheta jurnalistică a cotidianului Libertatea dezvăluie că diploma sa este falsă și că nu are un aviz din partea Colegiului Medicilor și nici parafă de la Direcția de Sănătate Publică.

În discuția pe care a avut-o cu jurnaliștii cotidianului Libertatea, Raluca Daniela Bîrsan susține că a absolvit UMF Carol Davila în 2013 și se prezintă pacienților drept medic rezident în obstretico-ginecologie. Diploma pe care le-a prezentat-o pentru a proba această afirmație, și care este depusă și la dosarul de angajare la spital, nu a fost regăsită în arhiva facultății, iar decanul UMF, Cătălin Cîrstoiu, spune despre ea că are toate aparențele a fi fiind un fals.

”Nu este absolventa noastră, iar diploma arată ca un fals, după mai multe repere. Pe această diplomă apare ştampila decanatului. La UMF tot timpul e ştampila rectoratului şi niciodată n-a fost pusă cea a decanatului. Scrisul de la calculatorul nostru nu e cu italice, iar cel de pe diploma pretinsă e puţin înclinat. Numele ministerului emitent care figurează pe diplomă, Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, nu era acesta nici în 2013 şi nici în alt an în care, conform vârstei, ea putea absolvi UMF. Noi avem menţiuni speciale pe diplomă care aici nu apar”, a declarat Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Carol Davila.

”Raluca Daniela Bîrsan se comportă ca un medic, se prezintă pacienţilor ca un medic, face gărzi, câteodată singură chiar, fără doctorul Dragu, cea care a fost până de curând şef de secţie la Ginecologie”, a declarat una dintre asistentele din spitalul public, pentru sursa citată.

Surse din spital susţin că Raluca Daniela Bîrsan nu are nici măcar Bacalureatul, întocmai ca Matteo Politi.

Raluca Daniela Bîrsan susține că nu a profesat și că nu a făctu decât să observe activitatea medicală, dar există filmări în care apare în blocul operator ginecologic, în momentul în care coase o pacientă.

”Şi pe mine Raluca m-a cusut la naştere, după cezariană”, mărturiseşte una dintre asistentele de la Spitalul Județean Ilfov.

În 2015, Raluca Daniela Bîrsan a fost îndepărtată din spital, în urma unui scandal, dar controlul a fost muşamalizat, iar pacienţii au fost puşi, din nou, în situaţia de a fi trataţi de către o persoană fără studii medicale.

”niciodata nu m-am simtit mai in siguranta ca azi cand am plecat din cabinetul dnei dr Dragu. Este o fiinta minunata si un de extraordinar. Ati avut dreptate ! Iar Raluca rezidenta cu care colaboreaza are si ea un viitor stralucit!!! Felicitari !!! Nu- mi vine sa cred ca avem asa un de in Romania. Acestia teebuiesc promovati nu cei care ne fac de ras !!! Avem valori trebuie doar sa ii cautam si sa ii gasim !!!!”, scrie o utilizatoare a forumului copilul.ro.

Pentru a diminua dimensiunile acestui nou scandal, managerul Spitalului Ilfov, Arghir Vasile Ciobotaru, a întrerupt contractul de voluntariat cu Raluca Daniela Bîrsan, a dat vina pe ”şefii de secţie” şi a dat afară din spital, cu oameni de ordine, reporterii Libertatea.

Ioana