Un bancher a fost amendat cu 52 de milioane de euro pentru furtul unui tablou

Head of a Young Woman

Un fost președinte de bancă ce a furat un tablou realizat de Pablo Picasso din Spania, după ce pictura a fost declarată o comoară artistică națională, a fost condamnat la 18 luni de închisoare.

Jaime Botin, în vârstă de 83 de ani, a fost de asemenea amendat cu 52 de de milioane de euro, iar dreptul de proprietate asupra operei „Head of Young Woman” (trad. Capul unei tinere femei) – ce este evaluată la 23 de milioane de euro – i-a fost luat și însușit de statul spaniol, conform deciziei judecătorilor de la Curtea Înalta din Madrid, dată joi.

Botin, fostul președinte al Bankinter, și unchiul Anei Botin, ce este președinta puternicului grup bancar Santander, a negat acuzațiile, existând posibilitatea de a face recurs. Datorită vârstei sale înainte, și faptului că se află la prima abatere, este puțin probabil că fostul președinte va petrece timp în spatele gratiilor.

Cazul a luat amploare în momentul în care oficialii vămii din insula Corsica, Franța, i-au sechestrat lui Botin lucrarea de pe iahtul sau în 2015. Aceștia au lucrat împreună cu autoritățile spaniole.

La bordul iahtului, vameșii au găsit un document ce confirma că lucrarea era de „interes cultural”, și că această nu putea părăsi Spania, țara de origine a lui Picasso, fără permisiune.

Pictura, ce provine din „perioada roz” a maestrului cubist, și ce ilustrează o femeie cu par lung, negru, a fost sechestrată când căpitanul iahtului nu a fost capabil să pună la dispoziție un certificat pentru aceasta.

Botin a fost informat în 2012 de casa de licitații Christie’s că ar avea nevoie de permisiune oficială pentru a vinde tabloul vechi de 100 de ani la o licitație din Londra, conform deciziei tribunalului.

În ciuda acestui fapt, Botin a transportat pictura către orașul port Valencia, și i-a cerut căpitanului iahtului să „o ascundă de autorități”, adăuga tribunalul.

În timp ce Botin recunoaște că pictura a părăsit teritoriul spaniol, acesta a afirmat că a dorit să o ducă în Elveția pentru a o păstra în siguranță. Avocatul său nu a fost disponibil pentru a-și exprima punctul de vedere, conform agenției de presă Reuters.

Botin a fost președintele Bankinter din 1986 până în 2002. Acesta are un procent important în companie prin intermediul Cartival, un vehicul de investiții pe care îl deține împreună cu fiii săi. Cartival este cel mai mare acționar a celei de-a cincea bănci din Spania ca  valoare de piață, cu un procent de 23%.

Revista Presei