Un medic spune totul despre coronavirus: Nu aveam nicio imunitate în fața lui

masti-fata-farmacii-lugoj-coronavirus

Un medic din România face o dezvăluire șocantă. Este o tragedie pentru toți românii. Doctorul Cătălin Apostolesc a declarat că nimeni nu are niciun fel de imunitate în fața coronavirusului.

Acesta a vorbit despre riscul pe care și-l asumă medicii în lupta cu acest virus. Șeful compartimentului de boli emergente, doctorul Cătălin Apostolescu, a făcut dezvăluiri despre modul în care cei de la Matei Balș luptă pentru vindecarea pacienților.

”Din fericire, până în momentul de față nu am ajuns să avem pacienți intubați din cauza coronavirusului. Prima provocare a fost însă să antrenăm personalul. L-am atrenat psihic dar și în vederea purtării echipamentului de protecție. A doua provocare a fost obținerea de echipament de protecție.

Noi, prin natura profesiei pe care o avem ne-am pus această problemă încă de la jumătatea lui ianuarie. Ne-am achiziționat echipament, dar nu știu dacă ne ajunge pe parcursul epidemiei.

Personalul din spitalele de boli infecțioase e supus la tot soiul de germeni. Prin urmare, există un fond de educație privind folosirea echipamentului de protecție. În ultimii 10 ani, Matei Balș a fost pus față în față cu gripa pandemică și cu provocarea epidemiei de ebola. Un nucleu de oameni știa cum se folosește echipamentul de protecție. Dezbrăcarea e momentul cel mai important cu privire la infectarea cu coronavirus.”, a declarat medicul pentru Antena 3.

Medicul precizează că dacă virusul nu va suferi mutații majore, nu av fi o epidemie severă.

”Noi avem un fond de rezistență naturală. În ultimii ani ne-am confruntat cu tot felul de epidemii de gripă. Dacă virusul gripal nu suferă o modificare majoră, nu ne așteptăm să apară o epidemie severă. Față de coronavirus nimeni nu are niciun fel de imunitate”, a spus Apostolescu.

Ce spun oamenii de știință?

Profesorul născut în România de la Universitatea Northeastern din Boston, Albert-Laszlo Barabasi, susține că mulți vor fi infectați în următoarele luni, printre care și el.

„În următoarele luni, foarte probabil voi fi printre cei infectaţi. Miliarde de coronavirusuri se vor dezvolta în corpul meu, declanşând o luptă disperată cu celulele mele imune. În absenţa unei boli cronice, fiind în Boston, în proximitatea spitalelor de la Harvard, am încredere că sistemul meu imunitar va câştiga.

Totuşi, sunt foarte îngrijorat de acest virus. E inevitabil să închidem lumea timp de două luni. Nu pentru mine aş face asta, ci pentru mama mea.

În laborator ştim încă din februarie că lumea se va opri la mijlocul lunii martie. Am spus asta multor prieteni în urmă cu câteva săptămâni, cu toate astea şi pentru mine a fost greu de anticipat ce va însemna asta cu exactitate.

Acum putem vedea deja – urmează două luni grele şi mai e mult până la final.

Ştiam ce se va întâmpla, deoarece la Network Science Institute, acolo unde lucrez, colegii mei reuşesc de ani de zile, cu ajutorul teoriei reţelelor, să prezică cu exactitate răspândirea virusurilor de acum. Au urmărit Zika, Ebola, iar acum chiar coronavirusul e la rând. (…)

Înţelegem acum că virusul nu poate fi oprit. Se va răspândi indiferent de câte ţări îşi închid frontiera şi câte zboruri sunt anulate sau câte şcoli sunt fost închise.

Acolo unde sunt zece bolnavi spitalizaţi, acolo există deja peste o sută de persoane infectate în comunitate. Mulţi nu vor şti niciodată că au fost infectaţi, deoarece nu au avut simptome. Dar şi ei răspândesc virusul. Am trecut de punctul în care răspândirea Covid-19 se poate frâna prin carantină. Ebola a putut fi oprit astfel, dar coronavirusul este foarte contagios şi deja mult prea răspândit. În plus, nu ne putem aştepta nici la un vaccin anul acesta.

Dacă e de neoprit, de ce am pus frână la activitatea social? De ce închidem şcolile, de împingem economia mondială în recesiune? Există un singur motiv – să-l putem încetini.

Pentru că, făcând acest lucru, ne putem salva părinţii, bunicii şi în unele situaţii chiar pe noi.”, a spus acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citește și:

Revista Presei