Un nou pericol iminent în Europa! Continentul ar putea fi afectat sute de ani

12 apr. 2020
Un nou pericol iminent în Europa! Continentul ar putea fi afectat sute de ani

Pericol pentru partea de nord a Europei, după ce oamenii de știință au lansat un avertisment pentru omenire. Un fenomen teribil, ce ar putea avea loc în următorii ani, ar urma să afecteze zona respectivă și chiar întregul continent pentru sute de ani. Explicația cercetătorilor.

Activitatea vulcanică din Nordul Europei, la un pas să izbucnească

Activitatea vulcanică Islanda, în special din peninsula Reykjanes, este în atenția cercetătorilor, după ce vulcanul, încă activ, nu a erupt de 800 de ani, iar oamenii de știință trag un semnal de alarmă că ar putea provoca perturbări în următoarele secole. Ultima perioadă activă a vulcanului a fost în secolul 10 și a durat 300 de ani. Peninsula din sud-vestul capitalei Islandei, Reykjavik, a avut parte de peste 8.000 de cutremure și solul s-a ridicat cu 10 centimetri din cauza intruziunilor de magmă.

„Se pare că după ce a fost relativ inactivă timp de mai multe secole, această regiune se trezește”, a explicat Dave McGarvie, un vulcanolog la Universitatea Lancaster. Conform geologilor, zona este alimentată de cinci sisteme vulcanice care par să prindă viață într-un mod coordonat la aproximativ 1.000 de ani.

Cel mai dur scenariu

Dacă erupțiile respective ar fi avut loc în prezent, specialiștii de la Islanda GeoSurvey spun că pistele de pe aeroportul Keflavík ar putea să fie acoperite cu 2 cm de cenușă, lucru care ar opri temporar toate zborurile. „Direcția vântului în perioadele de producție de cenușă este critică – orice lucru cu un aspect ușor nordic va cauza probleme aeroportului internațional și zonei metropolitane din Reykjavík”, a mai spus specialistul

„Cel mai rău scenariu este dacă lava curge spre orașul Grindavík. Există și alte infrastructuri importante în vecinătate, inclusiv o centrală geotermală. Alimentarea cu apă caldă și rece poate fi în pericol, împreună cu drumurile, inclusiv drumul dintre Reykjavík și aeroportul Keflavík ”, a mai explicat Kristín Jónsdóttir de la Oficiul Meteorologic din Islanda, potrivit Antena 1.