Un preot a abuzat sexual peste 80 de baieti. Detalii cutremuratoare din ancheta

Bernard Preynat

Procesul unui fost preot francez acuzat de abuzarea sexuală a câtorva Băieți Cercetași în anii 80 și 90 a început. Bernard Preynat, în vârstă de 74 de ani, este bănuit de agresarea a peste 80 de băieți, riscând o pedeapsă de 10 ani de închisoare.

Procesul fostului preot fusese programat pentru ziua de luni, însă a fost amânat din cauza grevei avocaților împotriva reformei pensiilor.

10 dintre persoanele care îl acuză pe Preynat, ce se presupune că aveau vârste cuprinse între 7 și 15 ani la momentul abuzurilor, sunt așteptate să aducă dovezi.

De asemenea, alt cleric implicat în caz este Cardinalul Philippe Barbarin, ce a fost declarat vinovat anul trecut în martie pentru neraportarea situației legate de Preynat.

Barbarin este cel mai important cleric al Bisercii Catolice din Franța pentru care s-a deschis un proces legat de abuzuri sexuale împotriva minorilor.

Este de așteptat ca procesul să dureze cel puțin 4 zile.

Acesta a fost amânat pentru 24 de ore prin cererea avocaților ce doreau să participe la protestele împotriva reformelor pensiilor propuse de președintele Emmanuel Macron.

Care sunt acuzațiile împotriva preotului?

Bernard Preynat este acuzat de agresarea sexuală a unor Băieți Cercetași, fapte ce s-au petrecut între 1971 și 1991, când acesta avea funcția de capelan al cercetașilor, în regiunea Sainte-Foy- lès-Lyon din estul Franței.

Mai mulți bărbați susțin că fostul preot i-a abuzat sexual când erau copii. În evidențele lor anterioare, aceștia au afirmat că Preynat i-a atins în mod repetat în zonele intime, și că ocazional i-a sărutat pe buze.

Preynat deja a recunoscut faptul că a abuzat băieți timp de două decenii,  însă unele dintre presupusele victime au acuzat de asemenea autoritățile bisericești de mușamalizarea situației când aceasta a fost raportată pentru prima dată, permițându-i fostului preot să rămână în contact cu copiii.

După o scurtă apariție la tribunalul din Lyon în ziua de luni, Preynat a afirmat că este conștient de suferința pe care deja a provocat-o, dorind ca procesul „să aibă loc cât de repede posibil”.

În iulie anul trecut, Preynat a fost caterisit – i s-a luat statutul cleric – după ce un tribunal cleric a decis că Preynat a comis „acte criminale de natură sexuală împotriva minorilor sub 16 ani”.

Avocatul lui Preynat a afirmat anterior că în ciuda mărturiei clientului său, faptele acestuia s-au prescris din punct de vedere al răspunderii penale, fapt ce a invalidat urmărirea penală a fostului preot.
Însă oficialii au susținut că unele dintre infracțiunile lui Preynat pot fi încă pedepsite, astfel că un dosar penal a fost deschis.

Cum rămâne cu presupusa mușamalizare?

Cardinalul Barbarin, ce a fost arhiepiscopul din Lyon, și cel mai înalt cleric Romano-Catolic înainte de a ceda funcția anul trecut, a fost găsit vinovat pentru neraportarea acuzațiilor de abuz sexual către autorități, după confruntarea cu Preynat despre zvonurile care circulau, confruntare ce s-a întâmplat în 2010.

Fostul cardinal a primit o pedeapsă de 6 luni de închisoare cu suspendare în martie 2019, însă a făcut recurs.

După ce oferta acestuia de a demisiona din funcție a fost respinsă atunci de Papa Francisc, pe baza „prezumției de nevinovăție”, Barbarin a afirmat că se va retrage „pentru un timp” pentru a aștepta rezultatul recursului.

Barbarin a recunoscut că știa despre „zvonuri” încă din 2010, însă că a realizat presupusul abuz abia după o conversație cu una dintre victime în 2014.

Apoi, acesta a informat Vaticanul despre acuzații, și l-a caterisit pe Preynat – însă nu a informat poliția.

Acuzațiile au devenit publice apoi, în 2015.

În cadrul procesului din martie anul trecut, acesta a declarat tribunalului: „Nu văd cu ce sunt vinovat. Nu am încercat niciodată să ascund, darămite să musamalizez aceste fapte groaznice.”

Rezultatul recursului este programat pentru 30 ianuarie.

Și alți oficiali de la Vatican sunt acuzați de neraportarea acuzațiilor de abuz către poliție, incluzând Cardinalul Luis Ladaria Ferrer, ce nu va lua parte la proces pentru că are parte de imunitate din partea jurisdicției Bisercii Catolice de la Roma.

Scandalul abuzului din Franța a devenit subiectul fimlului „By the Grace of God” (trad. „Prin Harul lui Dumnezeu”) ce a fost aprobat pentru lansare anul trecut în februarie, în urma unei dispute formluate de avocații lui Preynat, ce au susținut că filmul ar putea afecta procesul.

Revista Presei