Un tribunal din Germania îl trimite la închisoare pe un rus acuzat de exporturi ilegale de tehnologie militară

curtea suprema hamburg

Un tribunal l-a găsit vinovat pe bărbatul rus de exportarea ilegală a tehnologiilor și substanțelor chimice folosite în scop militar spre Rusia, acesta primind o pedeapsă de 7 ani de închisoare. Obiectele respective se află sub embargoul Uniunii Europene împotriva Moscovei.

Tribunalul din Hamburg, un oraș din nordul Germaniei, l-a condamnat la închisoare pe cetățeanul rus în ziua de joi, pentru exportul ilegal de tehnologie aflată sub embargo către Rusia.

Instanța Hanseatică Superioară Regională din Hamburg l-a condamnat pe bărbat, identificat sub numele de Vladimir D., la 7 ani de închisoare.

Bărbatul a fost acuzat de încălcarea sancțiunilor impuse de UE, vânzând bunuri în valoare de milioane de euro către „beneficiari din sfera militară rusească”.

Documente falsificate și destinatari falși

Suspectul, a cărui vârstă nu a fost dezvăluită, a fost arestat în decembrie 2018 în landul Baden-Württemberg din sud-vestul Germaniei, unde trăia.

Procurorii susțin că rusul a vândut bunuri in valoare de 1,83 milioane de euro către beneficiari din Rusia, între anii 2014 și 2018.

Bunurile vândute includ 2 prese izostatice, ce sunt folosite pentru tehnologiile și cercetările aeronautice și spațiale.

Mașinăriile pot fi folosite in scopuri militare, din această cauza exportul lor fiind interzis către Rusia, prin intermediul sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Aceste prese permit aliajelor de metal să fie procesate la temperaturi și presiuni înalte, ducând astfel la fabricarea de piese extrem de dense și de performanțe. Această tehnologie este folosită de exemplu în crearea motoarelor de avion și de rachetă.

Vladimir D. a primit de asemenea un contract pentru a livra 15 kg de decaboran către un „destinatar militar”, reușind să trimită cu succes o cantitate nedezvăluită.

Decaboranul este folosit în crearea de combustibil pentru rachete și explozibile.

Pentru a trece de controalele pentru exporturi, autoritățile susțin că rusul a falsificat documente și a folosit destinatari falși. Procesul a avut loc la tribunalul din Hamburg pentru că suspectul plănuia să livreze presele prin intermediul orașului port Lübeck din nordul Germaniei.

Tribunalul din Hamburg este de asemenea responsabil pentru cazurile din Schleswig-Holstein, unde Lübeck este situat.

Citește și:

Revista Presei