Unde se plătesc cele mai mari salarii din România. Cât ajunge să câștige lunar un simplu angajat în aceste domenii

de: Ana Toma
08 apr. 2021
Unde se plătesc cele mai mari salarii din România. Cât ajunge să câștige lunar un simplu angajat în aceste domenii

După ce aflați cât de bine se poate câștiga în România, cel mai probabil veți uita imediat de plecatul în străinătate. Există domenii în care salariile lunare sunt de mii de euro.

Conform datelor analizate de Ziarul Financiar, cele mai mari salarii din România se câștigă în industrii precum editarea de produse software, comerţul produselor farmaceutice, activităţi sportive, activităţi ale sindicatelor salariaţilor şi activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.

Ce salariu are un angajat în aceste domenii

Dacă vă întrebați la ce sume ajung cele mai mari salarii din România, ei bine, potrivit datelor oferite de Inspecția Muncii și consultate de Ziarul Financiar, zece români care activează în aceste domenii aveau pe data de 23 februarie 2021 salarii lu­nare nete cuprinse între 19.600 de euro şi 23.200 de euro până pe data de 23 februarie 2021.

Mai mult atât, din totalul lor, cinci angajați încasau un salariu net care varia între sumele 21.400 de euro şi 23.200 de euro. În ceeea ce privește contractele semnate, cinci angajați din cei menționați anterior lucrează în domenii de activitate precum editarea altor produse software, comerţul produselor farmaceutice, alte activităţi spor­tive, dar și activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.

Salarii de CEO, pentru angajați simpli

Raluca Pârvu, business manager la BPI Group mărturisește că salariile de peste 20.000 de euro lunar sunt în general câștigate de CEO, însă în acest caz, industriile din România precum cele menționate oferă acești bani unui simplu angajat de rând.

Așa cum vă așteptați, industria IT, dar și industria farmaceutică își plătesc bine angajații. De cealaltă parte, industria auto sau sectorul financiar- bancar nu apar în acest top, iar motivul ar fi faptul că, remunerațiile angajaților sunt plătite în alte țări,pentru optimizarea fiscală.

”Aici discutăm despre 10 salarii de peste 20.000 euro lunar net. Ar trebui să fie salariile unor CEO, din cele mai importante şi bine plătite industrii ale României – aşa cum sunt de exemplu industria IT, aici dezvoltarea de soft, dar şi industria farmaceutică. Regăsim şi consultanţa în management (probabil Big4 sau similar), retail sau FMCG.

Putem observa că lipsesc industria auto, energia şi sectorul financiar-bancar, acestea fiind industrii constant în vârful topurilor salariale. Nu înseamnă însă că liderii acestor organizaţii câştigă neapărat mai puţin, ci poate că remuneraţiile lor sunt plătite în alte ţări, cu scopul optimizării fiscale. Este o practică frecventă în marile grupuri multinaţionale“, a declarat pentru ZF Raluca Pârv.