Va fi pașaportul de vaccinare obligatoriu pentru călatorii? Răspuns oficial de la Bruxelles

de: Ana Toma
22 apr. 2021
Va fi pașaportul de vaccinare obligatoriu pentru călatorii? Răspuns oficial de la Bruxelles
Sursa foto: forbes

Răspuns oficial de Bruxelles privind obligativitatea prezentării pașaportului de vaccinare pentru călătorii. Românii află chiar acum dacă vor avea nevoie sau nu de acest document pentru a putea pleca în vacanțe în această vară.

Săptămâni întregi au existat discuții cu privire la noul certficat verde de vaccinare, lansat de Comisia Europeană, iar în final, oficialii europeni au ajuns la un acord. Conform acestora, pașaportul de vaccinare nu va condiționa călătoriile ci doar le va facilita.

Ce beneficii vor avea persoanele vaccinate

Cu alte cuvinte, persoanele care vor prezenta pașaportul de vaccinare ar urma să fie scutite de restricțiile din țara respectivă, spre deosebire de cei care prezintă un simplu test covid negativ. Cei vaccinați scapă atât de carantină, cât și de efectuarea testelor de covid la intrarea și ieșirea din țară.

De cealaltă parte, ce nevaccinați care vor prezenta un simplu test negativ de covid, vor putea călători în lume, însă respectând restricțiile impuse în fiecare țară în parte. Mai pe scurt, unele țări pot solicita test, altele pot impune carantină, lucru care nu le surâde prea mult persoanelor care vin într-o vacanță scurtă.

”Certificatul verde nu este un paşaport care determină statele membre să permită sau nu o călătorie, nu e condiţie prealabilă pentru libera circulaţie, care este un drept fundamental al cetăţenilor în UE.

Orice cetăţean al UE care călătoreşte şi deţine un astfel de document ar trebui să fie scutit de restricţii de liberă circulaţie în acelaşi mod ca membrii statului în care acesta călătoreşte”, mărturisește Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi.

Cum arată noile certificate de vaccinare

Dacă vă întrebați cum arată documentele de vaccinare care vă scutesc de teste de covid și de carantină, ei bine, acestea vor respecta regulile de protecție a datelor personale și vor conține doar informații esențiale, care nu vor fi păstrate decât în țara emitentă.

Ca să ne facem o idee, conform Adinei Vălean, certificatul de vaccinare va conține numele persoanei, data nașterii, data emiterii, dar și informații legate de testare, vaccin, sau vindecare, în funcție de caz.

Până la momentul în care se va putea folosi acest document însă, va mai dura ceva. Conform comisarului european pentru transporturi, autoritățile încă sunt în discuții, iar implementarae sistemului va mai dura, până când se va găsi inclusiv o modalitate de verifiare a acestuia în momentul în care o persoană efectuează check-in-ul online.

”De pildă, lucrăm la o modalitate de verificare a acestui certificat verde digital în momentul check- in-ului online, astfel încât să evităm cozile în aeroport. Pentru pasagerii care opteaza pentru varianta pe hârtie a certificatului el va fi verificat la biroul de îmbarcare şi check-in prin citirea codului unic de bare imprimat. La nivel instituţional aş spune că lucrurile se mişca foarte repede”, a explicat comisarul european.