Vârsta de pensionare se schimbă din nou în România! Ce categorie de români iese mai devreme la pensie

16 feb. 2020
Vârsta de pensionare se schimbă din nou în România! Ce categorie de români iese mai devreme la pensie

Veşti bune pentru o categorie importantă de români după ce un proiect important, propus de mai mai mulţi deputaţi PSD, a fost depus în Parlament şi vizează scăderea vârstei de pensionare pentru cei care au muncit în acest domeniu.  Mai mulți deputați ai Partidului Social Democrat au propus un nou proiect prin care o categorie specială de români poate ieși mai devreme la pensie.

Pe cine vizează proiectul

Proiectul prevede ca stagiul complet de cotizare pentru pensie în cadrul acestei categorii să fie de 30 de ani. Astfel, vârsta minimă de pensionare ar urma să fie 53 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi în cazul românilor care lucrează în sectorul de construcţii nave. Prin această propunere legislativă se completează practic Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice. Practic, apare o nouă categorie de români care poate ieşi anticipat la pensie, fără a fi penalizaţi, denumită – “lucrătorii din sectorul de construcţii nave care îşi desfăşoară activitatea în activităţile specifice de control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj”.

Motivul pentru care aceşti români vor ieşi mai devreme la pensie

“Munca în construcţia navală se desfăşoară în principal în aer liber, adesea în condiţii meteo neprietenoase (frig, ploaie, ger, căldură) sau în hale de mare capacitate puţin sau deloc încălzite sau ventilate, hale în care frigul se simte semnificativ iarna, iar vara senzaţia de căldură este amplificată. Mai mult decât atât, utilizarea unor echipamente de mare capacitate sau tonaj generează nevoia unei atenţii deosebite deoarece orice eroare poate pune în pericol viaţa lucrătorilor. Riscurile la care se expun angajaţii din şantierele navale sunt unele semnificative în comparaţie cu alte sectoare economice. Riscul de alunecare şi cădere, riscul de explozii sau scurtcircuite care pot genera arsuri constituie riscuri zilnice, considerate a fi comune pe şantierele navale, însă nu şi cele mai grave. Riscul apariţiei bolilor articulare, cervicale, lombare pe fondul desfăşurării activităţii în spaţii extrem de înguste în anumite cazuri, azbestoza şi mezoteliomul (cancer al pleurei) reprezintă unele dintre cele mai importante riscuri cu care se confruntă salariaţii din şantierele navale”, se arată în expunerea de motive a proiectului promovat de deputaţii PSD.

Pentru românii care muncesc în condiţii obişnuite de muncă vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.