Vei avea demență? Simptomele care te avertizează cu 20 de ani înainte. Ce spun specialiștii

de: Ana Toma
20 sept. 2020
Vei avea demență? Simptomele care te avertizează cu 20 de ani înainte. Ce spun specialiștii

Demența este una dintre bolile neurodegenerative cu care o parte semnificativă a populației se confruntă după o anumită vârstă. Totuși, specialiștii susțin există anumite simptome prezente cu aproape 20 de ani înainte de debutul bolii. 

Specialiștii susțin, pe baza studiilor că amețelile, cauzate de scăderea tensiunii arteriale, pot anunța demența cu 20 de ani înainte de apariția primelor simptome.

Oamenii de știință cred că scăderile bruște ale tensiunii arteriale pot deteriora creierul și pot duce, cu timpul, la demență.

În același timp, un studiu făcut pe 11.000 de oameni de vârstă mijlocie a scos la iveală că cei care suferă de hipotensiune ortostatică (o formă de tensiune arterială scăzută care se declanșează atunci la schimbarea bruscă a poziției corpului, la ridicare de pe scaun sau pat, de exemplu), sunt cu 40% mai predispuși să dezvolte demență.

Tensiunea crescută afectează creierul

Dr. Laura Phipps de la Centrul Britanic de Cercetare a Alzheimerului a declarat susține că studiile au demonstrat faptul că o tensiune scăzută ar putea avea un impac pe o perioadă mai lungă asupra creierului. 

”În timp ce majoritatea studiilor s-au concentrat asupra modului în care creierul este afectat de tensiunea arterială crescută, această cercetare a scos la iveală că și tensiunea scăzută poate afecta pe termen lung creierul”, susținea aceasta.

De asemenea, dr. James Pickett, directorul Societății de Alzheimer le recomandă persoanelor care se confruntă cu astfel de simptome să meargă la medic pentru a face investigațiile necesare, înainte ca situația să se agraveze.

”Multe persoane experimentează acest tip de hipotensiune care poate resuce fluxul de sânge de la nivelul creierului și care dă amețeli la ridicarea bruscă în picioare. Nu e neapărat un semn de alarmă, dar persoanele care se confruntă des cu aceste simptome, ar trebui să meargă la medic pentru investigații mai amănunțite”, a adăugat doctorul.