Venit minim garantat de sute de euro! Bani de la stat pentru toți românii afectați de coronacriză

22 apr. 2020
Venit minim garantat de sute de euro! Bani de la stat pentru toți românii afectați de coronacriză

Proiect de lege important în plină criză coronavirus. Mai mulți parlamentari propun acordarea unei sume de bani fixe pentru toți românii afectați de pandemia coronavirus. Potrivit propunerii, ajutorul se acordă atât în perioada stării de urgență, cât și pentru o perioadă de șase luni de la încetarea ei.

1.500 de lei pe lună pentru fiecare român afectat de coronacriză

Partidul lui Victor Ponta, Pro România, vine cu o propunere importantă și anume acordarea sumei de 1.500 de lei lunar, atât pe perioada stării de urgență cât și jumătate de an după, pentru toți românii afectați de criza izbucnită din cauza coronavirus. În proiect ar intra și toți pensionarii care se încadrează în prag.

”Asistăm la o situație în care o mare parte dintre români se află imposibilitatea de a plăti ratele la bancă, utilitățile și chiar mâncarea. Tocmai de aceea avem nevoie de un venit minim garantat pentru fiecare cetățean afectat de pandemie.

Venitul minim garantat este un element ce nu poate fi exceptat din pachetele de politici fiscale pe care guvernele le introduc, existența veniturilor ducând la consum și implicit la atenuarea efectelor negative ale crizei”, se arată în expunerea de motive, ideea fiind susținută și de exemplul altor țări, precum Spania.

 Criza din 2009, exemplu pentru coronacriză

Inițiatorii au subliniat faptul că nu trebuie să repetăm greșelile trecutului, reamintind faptul că măsurile adoptate pentru contracararea crizei economice din anul 2009 au generat o importantă creștere a inegalității sociale.

”Luând în considerare nevoile de bază ale persoanelor și coroborând cu valoarea netă a salariului minim pe economie, considerăm necesară asigurarea unui venit minim garantat de 1500 lei, tuturor persoanelor afectate de pandemie”, mai spun parlamentarii PRO România.

Cum s-ar da banii

Privind aplicarea măsurii, inițiatorii spun că acordarea venitului minim garantat ar trebui să se realizeze în baza unei cereri adresată de solicitant, precum și a prezentării documentelor justificative privind venitul afectat de coronacriză.

”Aplicarea măsurii se va realiza rapid și eficient, informațiile privind veniturile cetățenilor în funcție de categoria acestora fiind deja gestionate de stat, prin instituții sau programe dedicate (ANAF, REVISAL, baza de date a Casei de Pensii a Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă, etc.).

Guvernul, prin agențiile de plăți și inspecție socială din fiecare județ, va asig-ura, pentru o perioadă limitată, un venit minim garantat de 1500 lei persoanelor care nu mai înregistrează venituri sau vor completa venitul persoanelor aflate sub acest prag, inclusiv ale pensionarilor.

Protecția persoanelor aflate în situații delicate trebuie să reprezinte o priori-tate în contextul aplicării unor măsuri de contracarare a unei crize economice, prezentul pro-iect de lege urmărind instituirea unor astfel de norme suport pentru cei nevoiași și evitarea creșterii inegalităților sociale”, se mai arată în încheierea expunerii de motive.