Veste neagră despre pensiile românilor. 7 milioane de români ar putea fi afectați de epidemia de coronavirus. Anunțul a fost făcut chiar de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.
Oficialii au lansat un avertisment în privința unui risc cibernetic tot mai mare în această perioadă în care mulți angajați sunt nevoiți să lucreze la distanță.
ASF recomandă ca firmele de asigurări să ia măsuri suplimentare de securitate cibernetică.
„Avem un risc cibernetic în creștere pentru piețele pe care le supraveghem , ca atare venim cu un set de recomandări pentru entitățile din asigurări, piața de capital și pensii private, menite să țină sub control acest risc”, a declarat directorul Direcției de Strategie și Stabilitate Financiară în cadrul ASF, domnul Valentin Ionescu.
„În contextul în care o parte dintre angajații entităților își desfășoară activitatea de la distanță, este posibilă o multiplicare a riscurilor cibernetice, în special cele referitoare la pierderea datelor sau utilizarea neautorizată a acestora.
Infracțiunile cibernetice speculează teama de COVID-19 și trimit prin canale de comunicare electronice mesaje de tip ”phishing” prin care încearcă inducerea în eroare/păcălirea sau convingerea utilizatorilor de a accesa sau de a se conecta la un link/website prin intermediul căruia pot fi apoi sustrase date/informații/parole sau se pot descărca programe malware cu scopul de a perturba sau deteriora sistemele informatice/aplicațiile utilizate.
În situația aceasta, asigurarea mentenanței și a bunei administrări a sistemelor informatice este deosebit de importantă, în toate componentele ei, inclusiv cele privind înregistrările istorice, datele personale ale consumatorilor și fluxurile monetare sau de active.
Oficialii recomandă entităților reglementate/supravegheate adoptarea următoarelor măsuri de securitate cibernetică:
Totodată, ASF recomandă societăților care activează în piața financiară non-bancară revizuirea/identificarea în noul context împreună cu auditorul IT extern/furnizorul de servicii IT externalizate a vulnerabilităților și identificarea modalităților de adresare a riscurilor operaționale”.