Veste șoc pentru toți fumătorii din România! Se întâmplă de la 1 ianuarie

fumat

Vremuri tot mai grele pentru românii care fumează. Ministerul de Finanțe tocmai a publicat un document care anunță o nouă lovitură pentru cei care cumpără țigări. 

Astfel, documentul de la Finanțe arată că de la 1 ianuarie se măresc accizele pentru produsele din tutun, fapt care va atrage după sine o nouă scumpire a țigărilor.

Conform calculelor, vom vedea scumpiri chiar și de 50 de bani pentru un pachet de țigări.

Nivelul accizei totale pentru ţigarete se va majora de la 483,74 lei/1.000 ţigarete la 503.97 lei/1.000 ţigarete, începând cu 1 ianuarie 2020, astfel încât să fie respectate prevederile art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE privind structura şi ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat, respectiv acciza globală pe ţigarete să reprezinte cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum.

Câți bani dau românii pe țigări

Conform cifrelor de la INS, cheltuielile dintr-o gospodărie din România se ridică la un total de 4.050 de lei lunar, iar peste 2.400 de lei se duc în fiecare lună pe consum și doar 35 de lei pe investiții.

În plus, 8% dintre cheltuielile de consum, adica 202 lei, sunt alocați, lună de lună, cumparaturilor de băuturi alcoolice și țigări.

În realitate, cheltuielile pe țigări sunt mai mari. Dacă un pachet de țigări costă 18-20 de lei, iar un fumător consumă un pachet de țigări pe zi, suma pe care un român o dă pe acest viciu s-ar putea ridica undeva la nivelul de 600 de lei pe lună.

Revista Presei