Vestea care ne strică sărbătorile! Leguma cea mai căutată s-a scumpit enorm: A devenit un lux pentru români

alimente supermarket

Este vestea care ne strică sărbătorile de iarnă. Cea mai căutată și consumată legumă de către români s-a scumpit enorm. A devenit un lux. Vorbim despre o scumpire de aproape 100%.

Este vestea pe care nu voiam să o auzim. Vremea schimbătoare a redus producția la o treime, iar prețul a sărit în aer.

Cartoful s-a scumpit înaintea sărbătorilor

Cartoful s-a scumpit înaintea sărbătorilor de iarnă. Din cauza vremii capricioase, cei care îl produc au fost nevoiți să ridice prețurile. Unii agricultori au avut scăderi semnificative. Dacă anul trecut au cules 45 de tone de pe un hectar, acum au ajuns să aibă producții cu 10 tone mai puţin la hectar. “Pornind de la o primăvară foarte rece, cu temperaturi chiar negative în luna aprilie, cu exces de umiditate în luna mai şi cu un sfârşit de vară secetos… toate acestea au dus la producţii ceva mai mici. Anul trecut preţul mediu la cartoful de consum a fost undeva în jur de 1,3. anul acesta suntem undeva la 1,5.”, explică un agricultor, conform ProTV.

Dacă anul trecut cartoful se vindea în piețe cu un leu, anul acesta se găsește cu 2 sau chiar trei lei. Mulți sunt însă și din import. “Mai mult de import aducem, ca şi clientul să fie mulţumit deşi e mai scump. De exemplu ăştia sunt din Franţa, eu nici clienţii nu îi mint sunt mulţumiţi de calitate, ai noştrii nu mai sunt caltativi”, spune o vânzătoare.

Potrivit Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, anul acesta s-au recoltat cu 30% mai puţini cartofi decât anul trecut. Procentul este însă contrazis de direcţiile agricole care susţin că scăderea este mai mică. “Nu ştiu ce calcule fac ei, calcule interne, sau care sunt parametrii la care ei se raportează. Noi ne raportăm la o producţie totală. Producţia de cartofi în judeţul Covasna, faţă de anul trecut, e cu 8,4% mai mică. Anul trecut am avut o producţie medie de 25 de tone, acum avem o producţie de 23 de tone”, spune Csaba Joncze, directorul Direcţiei Agricole Covasna.

Revista Presei