Vești cumplite despre pensii: „E o chestiune extrem de periculoasă!” Ce trebuie să știe pensionarii

19 apr. 2020
Vești cumplite despre pensii:

Economiștii sunt de părere că o creștere a pensiilor cu 40% este  decizie extrem de periculoasă, care ne va duce la un colaps absolut. 

„Nu putem creşte punctul de pensie cu 40% în acest moment. E o chestiune extrem de periculoasă. Dacă se va face, ea va fi electorală şi populistă, cu efecte foarte grave în anul 2021. Este nevoie de o creştere a pensiilor, dar ea să se facă pe alte baze: să fie adaptată inflaţiei, să fie cu procente mai mici, să se discute la Ministerul Muncii.

O creştere în momentul de faţă cu 40% mi se pare irealistă”, a spus economistul Mircea Coşea la Antena 3.

„Ştiu că e un risc electoral, dar trebui să o spunem şi, atunci, o decizie raţională, curajoasă, transparentă, lucidă ar fi ca această creştere a pensiilor să fie amânată într-o primă fază. Altfel, în câteva luni, riscăm să intrăm într-un colaps absolut”, atrage atenţia şi analistul economic Adrian Măniuţiu.

Consiliul Fiscal nu susține majorarea pensiilor

„Deficitul pe care noi îl prognozasem, de 4%, fără creşterea pensiilor în acest an nu este un scenariu cu care se mai poate lucra.

Înţelegem că, deşi s-au relaxat regulile fiscale în Uniunea Europeană, aceasta nu înseamnă că poţi să faci orice, să cheltuieşti oricât.

Nici nu avem puterea economică, nu avem dimensiunea veniturilor fiscale din alte ţări, astfel încât trebuie să încercăm să controlăm un deficit bugetar care foarte uşor se poate duce dincolo de 7% din Produsul Intern Brut. Deci, România trebuie să-şi menţină accesul la finanţare pe piaţa internă şi pe piaţa externă. Trebuie să recântărim toate cheltuielile, să amânăm din ele, inclusiv cheltuieli militare.

În opinia mea, cheltuiala pentru sănătate echivalează cu cheltuiala pentru arsenal militar. Războiul este de altă natură, dar tot război este. Să amânăm din unele investiţii care nu sunt urgente.

Trebuie să ne gândim şi la acele cheltuieli rigide, sub nicio formă creşterea pensiilor cu 40%… Nu ştiu, se poate contempla o creştere cu rata inflaţiei şi m-aş adresa numai celor mai mici pensii, nu tuturor pensiilor, între care unele sunt foarte mari”, a declarat Daniel Dăianu.

Cîțu a anunțat deja majorarea pensiilor

Pe de altă parte, ministrul de Finanțe Florin Cîțu a anunțat că deși România trece printr-o criză economică și financiară, Guvernul a prins creșterea pensiilor în buget. Acest lucru a fost susținut și de ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

”Cu privire la pensii și alocații am fost întrebată în ultima perioadă cum este posibil să afirm că ele vor fi dublate, respectiv că pensiile vor crește în cuantumul prevăzut de lege.

Şi o să vă răspund foarte direct, pentru că rolul meu ca ministru al Muncii este să fac tot ce este posibil ca acest lucru să se întâmple. Sunt parte a unei echipe guvernamentale care face tot ce este posibil ca acest lucru să se întâmple.

Sigur că văd și eu, nu sunt decuplată de realitate, ce se întâmplă în economie, ce se întâmplă în acest moment în societate.

Nu întâmplător am făcut de-a lungul acestor săptămâni un apel public constant către toți angajatorii care își pot continua activitatea să o facă, către toți cei care muncesc în România să continuie activitatea, pentru că până la urmă de resursele pe care le generăm și cu care alimentăm bugetul depind toate cheltuielile și toate plățile pentru drepturile pe care persoanele le au.

Rolul meu ca ministru al Muncii este să lupt ca acest lucru să se întâmple și anume ca legea să fie pusă în aplicare”, a declarat, ministrul Muncii.