Vești proaste pentru români! Dispar aceste medicamente super importante de pe piață? Una dintre cele mai mari companii pharma se retrage din România

12 oct. 2020
Vești proaste pentru români! Dispar aceste medicamente super importante de pe piață? Una dintre cele mai mari companii pharma se retrage din România

O veste proastă pentru România! Una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume a anunțat că se retrage din România. Reprezentanții acesteia dau totuși asigurări că medicamentele pe care le produc se vor regăsi în continuare pe rafturi prin intermediul distribuitorilor.

Compania britanică GlaxoSmithKline (GSK) a decis să sisteze activitatea diviziei de producție a medicamentelor și vaccinurilor din România, după o activitate neîntreruptă aici, timp de aproape 30 de ani. Această hotărâre a venit ca urmare a analizei rezultatelor financiare din trimestrul al doilea al acestui an. Astfel s-a ajuns la concluza că este mai bine să se retragă din anumite țări din Europa de Est, dar și din țările baltice.

GSK este astăzi a treia companie farmaceutică din lume cu cele mai mari venituri, după Johnson&Johnsom și Pfizer. Cu peste 1.100 de angajați în România, GSK s-a numărat până acum printre principalele companii farmaceutice de pe piața autohtonă, având o gamă completa de operațiuni – de la producție pana la distribuție și comercializare de produse farmaceutice.

GSK Pharma vinde în România 80 de produse în 13 dintre cele mai importante arii terapeutice. Compania deține și cel mai complex portofoliu de vaccinuri pediatrice, cu peste 10 mărci de vaccinuri care previn boli grave precum gastroenteritele provocate de infecția cu rotavirus, varicela, poliomielita, hepatita, pneumonia, otita medie sau meningita.

Medicamentele vor putea fi în continuare prescrise de medici

Medicii români vor putea să prescrie în continuare produsele farmaceutice ale GSK, iar decizia de încetare a activității a diviziei din România nu va genera nici o întrerupere a tratamentului, spun reprezentanții companiei britanice, într-un comunicat al companiei. În plus, se arată că aceste modificări nu au nici un fel de legătură cu performanța afacerii sau alt factor extern și nici cu situația generată de pandemia de Covid-19.

Totodată se menționează că decizia nu afectează și activitatea GSK Consumer Healthcare din România care este concentrată pe produse de sănătate orală și medicamente OTC, cu un portofoliu incluzând produse precum Voltaren, Theraflu, Parasinus, Centrum, Advil, Sensodyne şi Parodontax.

Compania britanică este reprezentată în România de două divizii, respectiv GSK Consumer Healthcare și GSK Pharma, aceasta din urmă ocupându-se cu producția de vaccinuri și de medicamente cu prescripție, fiind cea care își va înceta activitatea. Astfel, în perioada următoare activitățile diviziei farmaceutice vor fi transferate către echipa centrală și partenerii companiei. GSK este prima companie străină care a început producția de medicamente în România, cumpărând în două etape fabrica de medicamente Europharm, pe care a vândut-o apoi în 2015.

Compania britanică are în spate o tradiție de peste 150 de ani în industria farmaceutică, însă bazele sale au fost puse cu mult înainte, odată cu deschiderea unei mici farmacii în Londra, în anul 1715.