Veşti teribile din Ministerul Sănătăţii! Criza coronavirus s-ar putea prelungi! Numărul bolnavilor, mai mare decât datele oficiale

Nu este de glumă! Numărul cazurilor de coronavirus din România cresc din ce în ce mai mult, deja apărând şi primele decese. Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii spune că în ţara nostră am putea avea un scenariu teribil din cauza infecţiilor cu COVID-19, mai ales dacă populaţia nu respectă indicaţiile autorităţilor. Astfel, criza s-ar putea prelungi pe o perioadă chiar şi de patru luni, până în vară, în timp ce numărul persoanelor infectate ar putea să ajungă şi la 10.000.

Avertisment al autorităţilor

Nelu Tătaru a explicat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că în România se poate ajunge şi la 10.000 de cazuri de coronavirus, concomitent cu o prelungire a crizei de până la patru luni, însă acest lucru depinde şi de ritmul îmbolnăvirilor. Acesta a mai spus că, pentru moment, în România se poate observa o creștere a numărului de cazuri de COVID 19 destul de lentă și în rândul tinerilor.

„Un scenariu favorabil ar fi fost să ne aflăm tot în scenariul doi și în acest moment. Putem ajunge la un număr de 10.000 de cazuri, dar ar fi un scenariu sumbru dacă se va ajunge la acest număr într-un timp relativ scurt, iar atunci ne-am confrunta cu suprasolicitarea sistemului sanitar. Criza se poate prelungi chiar și cu patru luni. Încă nu am atins acel vârf pe care îl preconizează toată lumea”, a explicat Nelu Tătaru, adăugând că aproximativ 10% din cazurile de infectare cu coronavirus nu sunt declarate, deoarece sunt asimptomatice. „Sunt cazurile asimptomatice. Noi avem norocul că, poate, unele dintre ele încearcă să evite comunitățile și astfel nu se înregistrează mai multe îmbolnăviri”, a mai explicat Tătaru.

Testările din România, în creştere

De asemenea secretarul de stat a mai spus că există deja o propunere că toți cei instituționalizați să fie testați, dar se extinde și testarea pentru cei cu rezultate negative la gripă. Cu toate că au apărut deja primii pacienţi decedaţi, se pare că România rămâne în același scenariu:

„Rămânem în același program, strategia implică inclusiv cazuri de deces. Avem și acum 14 pacienți în terapie intensivă din care 3 în situație gravă. Suntem într-un registru în care că medie de vârstă sunt 45 de ani, cazuri medii, ușoare, se negativeaza repede. Cei mai mulți asimptomatici. Transmitere intercomunitară am avut și la Gerota și la Hunedoara. Important e că aceste focare să rămână mici și să-i putem depista rapid.. Am extins aceste testări prin grupul de lucru, în următoarea perioada intenționăm să-i testăm toți cei instituționalizați, dar mai ales cei cu test la gripă negativ. 400 de pacienți sunt internați și testați zilnic. Personalul medical din prima linie e testat, avem în creștere un număr de cadre medicale care au fost în contact cu persoane bolnave. Spitalele au primit echipamente, în fiecare zi realimentăm stocurile. Spitalele ne raportează de 2 ori pe zi. Urmează că să putem alimenta suplimentar spitalele. Toate cadrele medicale au înțeles că simulările cu echipamente trebuie să lase locul cazurilor reale, un training foarte bine făcut despre ce facem cu aceste echipamente„, a mai spus Nelu Tătaru.

Revista Presei