Vești uriașe pentru românii cu credite în lei. Banca Națională a făcut anunțul

bani romanesti

Românii cu credite în lei au motive de bucurie, după ultimul anunț făcut de Banca Națională a României. 

Potrivit BNR, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut luni până la 2,15%. Mai mult decât atât, și indicele ROBOR la 6 luni a înregistrat o scădere, situându-se acum la 2,23%.

Scăderea indicelui ROBOR la 3 luni îi ajută pe românii care au contractat credite în lei, scăderea acestui indice însemnând rate mai mici pentru aceștia.

Vești uriașe pentru românii cu credite în lei. Banca Națională a făcut anunțul

Totuși, de scăderea indicelui ROBOR ar trebui să se bucure numai românii care au contractat credite înainte de mai 2019. După această dată, ratele creditelor în lei cu dobândă variabilă sunt calculate în funcţie de indicele IRCC.

Însă veștile bune venite dinspre BNR nu se opresc aici. Potrivit Băncii Naționale, și rata dobânzii de politică monetară a fost redusă de la 2% pe an până la 1,75%, din data de 2 iunie.

„Economia globală și perspectiva acesteia au fost puternic afectate de impactul advers major și de incertitudinile fără precedent generate de pandemia de coronavirus, împreună cu măsurile restrictive aplicate de autorități în scopul limitării extinderii ei. În vederea amortizării lor, numeroase bănci centrale din economiile avansate și cele emergente, incluzând BCE și băncile centrale din regiune, au luat măsuri de relaxare a conduitei politicii monetare și de ameliorare a condițiilor financiare, ce au inclus reduceri ale ratelor dobânzilor de politică monetară, cumpărări de active financiare și furnizare de lichiditate prin operațiuni reversibile, chiar și pe termen lung”, se arată în comunicatul emis de BNR.

Revista Presei