Veștile așteptate de milioane de români! Vor fi mai mulți bani la pensii: Informații pe care trebuie să le știe toată lumea

Acestea sunt veștile așteptate de milioane de români! Vor fi mai mulți bani la pensii. Sunt informații de ultimă oră pe care trebuie să le știe toată lumea.

Totul a fost făcut public de către un vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), rsponsabil cu sectorul de pensii private.

Mai mulți bani la pensii

Vicepreședintele ASF, Dan Armeanu, spune că participarea la un fond de pensii facultative trebuie încurajată pentru a suplimenta sursele de venit la pensie. Dar asta nu e tot. prin acest mechanism se poate crește și valoarea pensiei private.

„Având în vedere faptul că depozitele populaţiei la bănci au crescut cu 8,8% în ultimele 12 luni, respectiv 5,2% în termeni reali, ar fi benefic ca o parte din sumele economisite să se îndrepte şi spre investiţii în fondurile de pensii facultative, care asigură un venit suplimentar la pensie, în condiţiile unui randament ridicat pe termen lung şi o dispersie prudentă a riscului. Concomitent, ar trebui avut în vedere şi un calendar de creştere graduală a contribuţiilor, ceea ce ar genera pe termen lung majorarea cuantumului pensiei private”, a declarat Armeanu.

Acesta a vorbit și despre rata de rentabilitate a fondurilor de pensii private Pilon II. Reprezentantul ASF spune că aceasta a depăşit rata inflaţiei în luna septembrie şi este mai ridicată decât dobânda pe un an la depozitele la termen.

„În luna septembrie rata de rentabilitatea a fondurilor de pensii Pilon II a depăşit rata inflaţiei (4,3%), cu un procent ce variază între 0,43% şi 1,52% şi este, totodată, mai ridicată decât dobânda pe un an la depozitele la termen. Rata anuală de creştere a activelor a fost de 26,15%, demonstrând că sistemul de pensii administrat privat a atins un nivel sustenabil de dezvoltare şi se află într-o perioadă de consolidare şi de stabilitate, în condiţiile în care activele nete au depăşit 13 miliarde euro în luna septembrie”, menţionează vicepreşedintele ASF.

Cuantumul contribuţiilor brute lunare a consemnat o creştere de aproximativ 13%, în septembrie 2019 faţă de decembrie 2017, fapt determinat în principal de creşterea câştigului mediu salarial net, cu aproximativ 35% în ultimii trei ani, precum şi de majorarea semnificativă a numărului de salariaţi.

Armeanu a subliniat, totodată, că, în calitate de investitori, fondurile de pensii private au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital autohtone şi la creşterea segmentului investitorilor instituţionali pe termen lung şi indirect la creşterea economică, prin redirecţionarea eficientă a resurselor financiare disponibile.

„Ponderea investiţiilor în acţiuni tranzacţionate pe piaţa de capital din România este în jur de 20% din activul total şi se ridica la o valoare de aproximativ 2,5 miliarde euro, asigurând un anumit grad de rezilienţă a pieţei şi contribuind la atingerea statutului de piaţă emergentă. Din perspectiva duratei obligaţiilor, fondurile de pensii au de regulă un comportament investiţional contra-ciclic, care atenuează şocurile în perioade cu volatilitate ridicată a pieţelor de capital, conducând la echilibrarea pieţei şi asigurarea stabilităţii financiare”, a explicat Dan Armeanu.

Activele fondurilor de pensii private au însemnat 5,8% din PIB, nivel atins în luna iunie 2019.

Loading...

Revista Presei