Vinul celebru care a ucis 11 persoane! Peste 300 sunt în spital intoxicate

24 dec. 2019
Vinul celebru care a ucis 11 persoane! Peste 300 sunt în spital intoxicate

Dacă vă numărați printre cei cărora le place să guste din preparatele tradiționale din locurile unde mergeți în vacanțe, ei bine aveți mare grijă ce alegeți să consumați. Peste 300 de persoane se află în prezent internate în spital, după ce au băut vin din nucă de cocos. Din păcate cel puţin 11 persoane au decedat, iar situația s-ar putea înrăutăți.

Incidentul s-a petrecut în Filipine, iar printre victime se află şi persoane care participau la o petrecere de Crăciun, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Toți cei care au fost intoxicați consumaseră anterior lambanog, o băutură populară în aceste regiuni, consumată mai ales în perioada sărbătorilor şi la petreceri. Laguna şi Quezon, două provincii situate la sud de Manila, au fost locurile unde au apărut primele probleme.

Mai multe persoane au fost spitalizate în urma demersului făcut de primarului Vener Munoz din localitatea Rizal, Laguna, unde s-au înregistrat decesele, de joi până duminică. Starea a doi dintre pacienţii aflaţi în condiţie critică s-a îmbunătăţit, a precizat edilul pentru postul local de radio.

Au fost folosiți aditivi periculoși

Vinul din nucă de cocos consumat de persoanele intoxicate fusese fabricat în localitatea administrată de acesta, a mai adăugat primarul. Analize de sânge şi mostre din resturi de lambanog vor fi prelevate şi duse la laborator luni, a precizat Ministerul Sănătăţii. „Cu toţii aveau o istorie de consum de lambanog”, a mai precizat ministerul, referindu-se la persoanele intoxicate. „O parte din băutură a fost cumpărată pentru a fi consumată în timpul liber şi la petreceri, iar o altă parte a fost donată de oficiali locali în timpul petrecerii de Crăciun”. Producţia şi vânzările nereglementate de lambanog sunt un fapt comun în Filipine, unde băutura este fabricată frecvent în mod ilegal, folosind aditivi periculoşi.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Filipine a avertizat anterior despre pericolele şi utilizarea interzisă a metanolului ca aditiv în băuturile fabricate artizanal. Cu un an în urmă, angajaţi FDA şi forţe de ordine au fost mobilizate pentru a localiza şi a confisca lambanog neînregistrat, ce era vândut în mod direct publicului, vânzătorii riscând să fie puşi sub acuzare. Anul trecut, 21 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce au consumat lambanog, potrivit relatărilor din presă.