Vom ajunge și noi ca Italia?! Cele două lucruri clare pe care trebuie să le facem ca să nu ajungem acolo

26 mart. 2020
Vom ajunge și noi ca Italia?! Cele două lucruri clare pe care trebuie să le facem ca să nu ajungem acolo

Ar putea ajunge România în situația catastrofală a Italiei? Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a spus, exact, care sunt cele două lucruri la care trebuie să fim atenți pentru ca țara noastră să nu ajungă să-și numere morții cu miile. 

„Sunt două elemente – unul este legat de comportamentul individual, să fie responsabil, să încercăm să respectăm măsurile indicate de autorități și să ne limităm deplasările. Eu nu spun să nu ieșim din casă, sigur că nu trebuie să oprim toată activitatea economică, nu putem să nu ne aprovizionăm, dar trebuie să limităm pe cât posibil aceste deplasări, ca să putem să vedem în câteva săptămâni o turtire a acestei cocoașe.

Al doilea element e să fim foarte eficienți atunci când creștem capacitatea de testare și să reușim să testăm exact persoanele care sunt la riscul cel mai înalt, respectiv cei care sunt simptomatici, eventual, dacă discutăm de personalul medical, contacții acestor persoane”, a spus Rafila.

Ele trebuie să fie în centrul preocupărilor pentru testare, ca să le oferim o șansă la tratament medical și implicit la vindecare”, a spus Rafila.

România ar putea ajunge să înregistreze mii de cazuri zilnic

Rafila a făcut și precizări privind o declarație anterioară, potrivit căreia România ar putea ajunge să înregistreze mii de cazuri zilnic, la sfârșitul lunii aprilie.

„Nu fac decât să observ ce se întâmplă în momentul de față. Noi am ajuns, de la câteva cazuri pe zi, la câteva zeci de cazuri și în momentul de față deja discutăm de câteva sute de cazuri noi. Coroborez acest lucru cu numărul mare de cetățeni români care s-au întors acasă și stau – sau nu stau – în izolare la domiciliu.

Mă uit ce se întâmplă în Moldova, în Suceava, în special, unde numărul de cazuri în rândul personalului medical practic a explodat. Dacă păstrăm același ritm de creștere, o socoteală simplă, matematică, o să ne arate că într-o săptămână sau două putem să atingem acest prag de 1.000 de cazuri noi pe zi.

Nu este un scenariu exclus, mai ales că în momentul de față creștem capacitatea de diagnostic. Practic, cu cât o să avem capacitate mai mare de diagnostic, cu atât o să avem un număr mai mare de cazuri pozitive”, a spus Rafila.