Vom plăti bani în plus pentru fiecare cazare! Taxa secretă pregătită de Parlament

Va ieși un scandal imens. Un proiect extrem de controversat este pe cale de a deveni lege. Este vorba despre o nouă taxă. Va trebui să plătim bani în plus pentru fiecare cazare. Este vorba despre o taxă secretă pregătită în Parlament.

Aleșii ne pregătesc o nouă surpriză neplăcută. Vor să modifice Legea Turismului și să-i taxeze în plus pe turiști la cazare. În acest mod, parlamntarii vor să adune mai mulți bani la bugetele locale.

Toți turiștii, indiferent dacă sunt români sau străini, vor plăti o taxă în plus atunci când se cazează la un hotel sau la o pensiune.

Un ungur a depus proiectul

Proiectul îi aparține unui senator al celor de la UDMR. Mai mult, inițiativa a primit deja un aviz favorabil în Comisia Economică de Industrii și Servicii din Senat. O taxă este prevăzută și în forma actuală a Legii Turismului, dar ea este facultativă. Dacă legea trece de Parlament, atunci va deveni obligatorie.

Toți turiștii ar urma să fie taxați în plus atunci când se cazează. A fost idea senatorului Antal István-Lorán, cel care a depus proiectul în Parlament. Acestea vrea ca turiștii să plătească încă o sumă pe lângă cea aferentă cazării propriu-zise.

Câți bani vrea senatorul de la români

Senatorul vrea ca valoarea taxei să fie de cel puțin 1% din costul total al cazării. Practic, ar însemna că la o cazare de 1.000 de lei, turiștii ar putea scoate din buzunar încă 10 lei.

Cei care decid însă procentul final ce trebuie achitat sunt reprezentanții autorităților locale, Primăriile sau Consiliile Județene.

Banii strânși ar urma să fie investiți tot în promovare turistică. Parlamentarii care susțin aceste modificări în Legea Turismului dau exemplu orașul Cluj. Acolo, autoritățile încasează o taxă de 2 lei/turist, bani care se investesc apoi în promovare. Anual, suma adunată se ridică la 1 milion de euro, spun aleșii.

Cifrele oficiale de la INS arată că în 2018, numărul turiștilor care au vizitat România a fost de ordinul milioanelor. Potrivit INS, numărul de turiști români a crescut, anul trecut, cu 7,7% la 10 milioane, în timp ce numărul turiștilor străini s-a majorat cu 1,3%, la 2,8 milioane.

Loading...

Revista Presei