Vom primi un nou tip de pensie! Ce români pot beneficia de bani

05 dec. 2019
Vom primi un nou tip de pensie! Ce români pot beneficia de bani

Vom primi un nou tip de pensie. Milioane de români pot beneficia de o nouă indemnizație în momentul în care se vor pensiona. Proiectul a trecut de senatori, iar de la deputații a primit raport de adoptare.

Așadar, românii vor primi un nou tip de pensie, și anume, pensia ocupațională. Din păcate, aceasta nu este obligatorie. Totul rămâne la latitudinea angajatorului.

Fiecare angajator va stabili ce pensie îi va oferi angajatului său. La această pensie vor contribui angajatorul, dar și angajatul.

Avem două contribuții: contribuția angajatorului și cea a salariatului. În cazul în care angajatorul va dori să ofere această pensie, este obligat să o ofere tuturor angajaților săi și trebuie să plătească și contribuțiile necesare. Acestea pot să se diferențieze în funcție de funcție, salariu sau vechime.

Salariatul nu va putea fi obligat să contribuie la fondul de pensii ocupaționale, scrie în lege. De asemenea, angajatorul nu va putea reține bani de la salariați fără acordul scris al acestora.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de deputați, promulgat de Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.