Vor putea ieși la pensie la 70 de ani! Iohannis a făcut anunțul crunt pentru mii de români

cupon-pensie-465×215

Vești crunte pentru acești români. Klaus Iohannis a anunțat astăzi că susţine ideea privind posibilitatea ca medicii şi profesorii să poată lucra până la vârsta de 70 de ani.

„Trebuie să le dăm şansa să stea cât mai mult în sistem benevol. Atenţie: nu obligatoriu. Avem profesionişti foarte buni care pot să profeseze şi după pensie, iar deficitul de forţă de muncă super calificată e foarte mare. (…) Mi se pare legitim să lăsăm posibilitatea oamenilor să lucreze, iar societatea să beneficieze de oameni pregătiţi”, a spus şeful statului.

Doar o bulă mediatică 

Iohannis a arătat că, deocamdată, în ceea ce priveşte eliminarea pensiilor speciale, nu s-a făcut nimic şi că este „doar o bulă mediatică”.

Președintele a mai afirmat că există bani pentru plata pensiilor speciale în bugetul actual, dar că după majorarea cu 40% a pensiilor de stat din septembrie 2020, apare o încărcare pentru următorii doi ani şi acest lucru trebuie analizat.

„Bugetul se va accepta cu sau fără CCR”, a mai spus Iohannis.

Cîţu: Este nevoie urgent de o reformă a sistemului de pensii

Sistemul de pensii, aşa cum arată acum, este falimentar şi peste 20-30 de ani nu vom avea bani să plătim pensiile decreţeilor, a declarat ministrul Finanţelor.

„Aşa cum arată azi sistemul nostru de pensii, având în vedere ce se va întâmpla cu cei ca mine, care vom ieşi la pensie peste 20 de ani, perioada decreţeilor, sistemul de azi de pensii este falimentar.

Nu vom avem pensii să plătim pentru ei în 20-30 de ani. Dacă ne bazăm pe ce este azi, cum se face acest sistem azi de alimentare din contribuţii şi apoi Pilon 2, nu avem pensii. De aceea este nevoie urgentă de reforma întregului sistem de pensii”, a explicat ministrul.

Cîțu a precizat că sistemul ar trebui reaşezat, iar componenta privată să fie mult mai importantă.

Nu mai are cine să ne plătească pensia

„Reaşezat. Aşa cum văd eu, ar fi componenta asta privată să fie mult mai importantă, pentru că acolo ai randamente, acolo îţi creşti de fapt pensia, în partea cealaltă nu. Acolo ai deficit. Dar asta trebuie făcută urgent, pentru că au făcut şi ţările dezvoltate care au această problema demografică. Au început să o facă şi britanicii, şi Noua Zeelandă, şi Australia. Şi-au dat seama că nu mai pot să susţină acest sistem şi au făcut reforma.

Pentru noi este vital să o facem azi, pentru că, vă spun, aşa cum arată, este falimentar. Şi nu vă spun numai eu. Uitaţi-vă la toate analizele făcute de administratorii privaţi de pensii şi Comisia Europeană. Cum arată demografia, pentru că la noi în fiecare an pleacă oameni din România şi noi rămânem aici. Noi am contribuit şi nu mai are cine să ne plătească pensia în 20 de ani. Şi atunci trebuie o reformă urgentă a sistemului, nu legea, sistemul de pensii”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Revista Presei