Vor să ne ia din banii de pensie! Șoc total pentru 7 milioane de români. Se dă lege

cupon-pensie-465×215

În plină criză economică și financiară, un partid din România s-a gândit să se atingă de banii de pensii ai românilor. Este vorba despre cele private, la care contribuie nu mai puțin de 7 milioane de persoane. 

Mai precis, Pro România vrea ca pensiile private ale românilor să meargă într-un fond pentru combaterea coronavirusului.

Astfel, partidul condus de fostul premier Victor Ponta, propune ca banii destinaţi Pilonului II de pensii private să meargă către un fond special pentru combaterea coronavirusului, pentru un an, începând cu data de 1 mai.

Pro România a anunţat că a luat decizia iniţierii unui proiect legislativ privind redirecţionarea sumelor colectate la Pilonul II de pensii, începând cu data de 1 mai 2020, într-un fond special pentru combaterea coronavirusului, pentru o perioadă de 12 luni ce poate fi prelungită prin lege, în situaţia menţinerii crizei economice.

„Banii vor fi administraţi de Guvern pentru finanţarea serviciilor medicale, a medicamentelor, echipamentelor de protecţie, a altor dispozitive sau echipamente medicale şi a materialelor care pot fi utilizate pentru prevenirea, limitarea, tratarea şi combaterea COVID 19. De asemenea, fondul poate fi folosit pentru investiţii în construirea, extinderea, modernizarea şi dotarea de spitale, secţii şi alte tipuri de unităţi sanitare sau pentru achiziţionarea de aparatură medicală”, arată partidul.

Redăm comunicatul integral: 

Biroul Executiv (BEx) al PRO România s-a reunit, online, luni, 13 aprilie, pentru a dezbate și adopta poziția partidului în raport cu prelungirea stării de urgență, înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind achizițiile publice în domeniul sănătății, măsurile de șomaj tehnic și de diminuare a veniturilor bugetarilor, respectiv aplicarea legilor privind pensiile de stat și alocația pentru copii.

Tot astăzi, a fost luată decizia inițierii unui proiect legislativ privind redirecționarea su-melor colectate la Pilonul II de pensii, începând cu data de 1 mai 2020, într-un fond special pentru combaterea coronavirusului, pentru o perioada de 12 luni ce poate fi prelungită prin lege, în situația menținerii crizei economice. Banii vor fi administrați de Guvern pentru finanțarea serviciilor medicale, a medicamentelor, echipamentelor de protecție, a altor dispozitive sau echipamente medicale și a materialelor care pot fi utili-zate pentru prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19. De asemenea, fondul poate fi folosit pentru investiții în construirea, extinderea, modernizarea și dotar-ea de spitale, secții și alte tipuri de unități sanitare sau pentru achiziționarea de apara-tură medicală.

BEx PRO România a hotărât că parlamentarii partidului vor susține inițiativa privind înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să elucideze felul în care Guvernul a organizat achizițiile publice în domeniul sănătății, pe perioada coronacrizei. Liderii partidului au subliniat faptul că se impune de îndată desecretizarea achizițiilor și a donațiilor din sistemul de sănătate.

În ceea ce privește măsurile de șomaj tehnic și de reducere a veniturilor personalui din sistemul public, PRO România susține că ieșirea din criză trebuie făcută fără afectarea pensiilor, a salariilor sau a altor beneficii sociale. Nu trebuie să ne întoarcem la greșelile făcute în 2010.

De asemenea, PRO România susține aplicarea legilor aferente majorării pensiilor și dublării alocațiilor, cea de-a doua cu intrare în vigoare de la 1 iunie, la fel ca în 2015, cu atât mai mult cu cât, în perioada de după coronacriză, familiile vor avea nevoie de sprijin financiar pentru a se redresa.

BEx PRO România a decis că parlamentarii partidului vor vota prelungirea stării de urgență, doar în condițiile în care Guvernul va adopta următoarele măsuri:

1. Prelungirea stării de urgență până la data de 1 mai, cu posibilitatea de prelungire dacă este necesar. Implementarea unui program de repornire a activității de producție și servicii – începând cu data de 1 Mai (cu respectarea condițiilor de protecție sanitară) – cu excepția localităților declarate “de pericol maxim”;
2. Clarificarea restricțiilor pentru a fi accesibile întregii populații – redefinirea și limitarea situațiilor în care se aplică amenzi administrative, pentru evitarea abuzurilor;
3. Extinderea, și pe teritoriul României, a dreptului de transport pentru lucrătorii sezonieri (similar prevederilor Art.10 din Ordonanța Militară nr.7, care se aplică doar pentru “transportul lucrătorilor sezonieri din România în alte state”);
4. Adoptarea pachetului economic și fiscal de sprijin pentru firmele afectate de perioada de blocaj (turism, restaurante, agenții, hoteluri);
5. Solicitarea suplimentării sprijinului financiar din partea UE, în condițiile în care suma de 3,3 miliarde este insuficientă;
6. Adoptarea pachetului de stimulare fiscală și sprijin pentru agricultură și pentru industria alimentară, respectiv solicitarea sprijinului financiar din partea UE pentru implementarea Programului Național de combatere a efectelor secetei;
7. Implementarea Programului Național de Testare pentru COVID 19
8. Revocarea suspendării Legii Transparenței – publicarea online, în timp real, a tuturor contractelor încheiate de autoritățile publice, prin exceptare de la prevederile legale privind achizițiile publice;
9. Publicarea scenariilor de finalizare a anului școlar 2019 – 2020;
10. Semnarea unui Pact Național, asumat de Guvern, privind excluderea măsurilor de diminuare a salariilor și pensiilor, respectiv aplicarea, de la 1 iunie, la fel ca în anul 2015, a legii privind dublarea alocațiilor pentru copii;
11. Suspendarea, pe perioada stării de urgență, a exportului de buștean și a produselor alimentare neprelucrate;
12. Prezentarea publică, cu termene clare, până la 1 mai, a Planului de achiziții pentru echipamente de protecție destinate personalului medical și pentru populație, respectiv publicarea Programului de achiziții și dotări a secțiilor ATI de la spitale și publicarea Programului de creștere a capacității de testare COVID 19: publicarea donațiilor primite de sistemul medical din partea ONG-urilor și a persoanelor private;
13. Implementarea Programului Național de protecție pentru bolnavii cronici;
14. Implementarea Programului Național de investiții în infrastructură – pentru ieșirea din criză;
15. Redefinirea noțiunii de „grupuri vulnerabile„ în sensul clarificării criteriilor (vârstă, afecțiuni medicale, prezența în locuri cu grad ridicat de infectare) și asigurarea din bugetul de stat (nu din bugetele locale) a venitului minim garantat pentru toți cetățenii țării – pachetul de sprijin pentru persoanele și familiile vulnerabile.

Sunt 7 milioane de români care cotizează la fondurile de pensii private 

Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 59,114 miliarde de lei, la 30 septembrie 2019, iar valoarea activului net era de 59,101 miliarde de lei.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,376 milioane de participanţi. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,249 milioane de participanţi.

Revista Presei