1 Mai, Sâmbăta Mare. Ce este interzis să faci înainte de Paște. Vei avea ghinion întregul an 

de: Ana Toma
30 apr. 2021
1 Mai, Sâmbăta Mare. Ce este interzis să faci înainte de Paște. Vei avea ghinion întregul an 

Sâmbăta mare este sărbătorită în acest an pe data de 1 mai și este ultima zi dinainte de Paște. Așa cum este și normal, astăzi, credincioșii au de respectat mai multe tradiții și obiceiuri.

Astăzi este ziua în care se pregătește mâncarea pentru marea sărbătoare creștină și de asemenea, se fac mici retușuri la hainele care urmează să fie purtate la Biserică, pentru ca duminică, în ziua sfântă să nu mai fie nimic de făcut.

Ce trebuie să faci neapărat în Sâmbăta Mare

Probabil știi deja că Sâmbăta mare este ziua în care are loc sacrificiul mielului. Din carea obținută să pregătesc mâncări tradiţionale: drobul (în Bucovina cighir), friptura şi borşul de miel. 

De asemenea, în special în mediul rural, principala grijă a oamenilor, înainte de Paști, este aceea de a-şi primeni hainele, fiecare gospodină trebuind să aibă o cămaşă nouă, cusută în mod special, iar bărbaţii măcar o pălărie nouă.

Tot în acestă sâmbătă se prepară și pasca, iar tradiția spune că femeile  prind o putere deosebită, care poate să fie valorificată şi în gospodărie.

Somnul este interzis înainte de Paște

Acestea sunt deci tradițiile pentru ziua de sâmbătă, iar seara din Sâmbăta Mare, vine și ea cu o serie de obiceiuri, dar și lucruri interzise. Noaptea de sâmbătă este cea în care se deschid cerurile, când ard comorile şi când, în general, practicile magice de orice fel sunt la ele acasă.

În unele zone, sâmbătă spre duminică creștinii nu dorm, ci fac un foc în curţi sau pe dealul din apropierea bisericii, care ţine până la miezul nopţii. De la miezul nopţii merg la biserică, la slujbă. Alteori focul este întreţinut de flăcăi până în zori.

Puțini știu faptul că, coșul de Paște, care trebuie dus la Biserică pentru sfințire se pregătește încă de sâmbătă seară. În coș trebuie să puneți un ştergar curat şi aşează o lumânare albă, apoi ouă roşii, pască, cozonac, ouă încondeiate, o bucată de slănină, muşchi de porc, şuncă special preparată, zahăr, făină, salată de hrean cu sfeclă roşie fiartă, sare, câţiva căţei de usturoi, o ramură de busuioc, cârnaţi, un miel din aluat copt într-o formă specială etc.

Ce nu ai voie să face în Sâmbăta Mare

Există de asemenea și o serie de superstiții în Sâmbăta Mare. Astfel, pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr său păr sănătos.

Tradiția mai spune că dacă vrei să îți îndeplinești toate dorințele nu trebuie să dormi cu niciun chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşti.

Un alt lucru pe care trebuie să îl știi este că ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără viţele de deochi.