30 aprilie, Vinerea Marea. Ce este total interzis să faci astăzi. Tradiții și obiceiuri înainte de Paște

de: Ana Toma
30 apr. 2021
30 aprilie, Vinerea Marea. Ce este total interzis să faci astăzi. Tradiții și obiceiuri înainte de Paște

În acest an, Paștele pică pe data de 2 mai, așa că Vinerea Mare este sărbătorită pe 30 aprilie. La fel ca orice altă mare sărbătoare din calendarul ortodox, și astăzi trebuie să respectăm o serie de tradiții și obiceiuri.

Pentru a avea belșug întregul an și pentru a avea sănătate și prosperitate, trebuie să ținem neapărat cont de aceste tradiții. Sărbătoarea este una importantă, iar majoritatea creștinilor s-au pregătit din timp, pentru noaptea de Înviere.

Ce este interzis să faci de Vinerea Mare

În cazul în care nu știai până acum, Vinerea Mare se mai numește şi Vinerea Paştelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor și este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, spre mântuirea întregii omeniri.

Tot Vinerea Mare este ultima zi de vineri din Postul Paștelui, în care se ține post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua. Dacă vă întrebați ce nu aveți voie să faceți în această zi, ei bine, există o serie de superstiții pe care majoritate creștinilor încearcă să le respecte pe cât se poate pentru a avea noroc întregul an.

În Vinerea Mare este interzis orice tip de muncă, inclusiv spălatul, dar și alte treburi gospodărești. De asemenea, tot astăzi, nu ai voie să te tunzi. În caz contrar, te-ai putea confrunta cu boli.

Tot astăzi este interzis vopsitul ouălelor și mâncatul urzicilor, deci mare atenție la activitățile de astăzi.

Tradiții și obiceuri de Vinerea Mare

După ce am aflat ce nu avem voie să facem în Vinerea Mare, hai să aflăm și ce obiceiuri trebuie să respectăm. În primul rând, astăzi se ține post negru, deci ar fi indicat dacă poți să îl respecți.

De asemenea, în timpurile mai vechi, de dimineață, casele se afumau cu tămâie, fiind înconjurate de trei ori. Tradiția mai spune că în cazul în care va ploua în Vinerea Mare, aul va fi unul bun din toate punctele de vedere.

Dacă nu va ploua însă, iar vremea va fi senină, anul nu va fi atât de roditor. Din bătrâni se mai spune că de Vinera Mare trebuie să te scufunzi în apă rece de trei ori pentru a putea fi sănătos întreg anul.