23 aprilie, Sfântul Gheorghe. Zi de mare sărbătoare. Ce este interzis să faci astăzi

de:
23 apr. 2021
23 aprilie, Sfântul Gheorghe. Zi de mare sărbătoare. Ce este interzis să faci astăzi
Sfântul Gheorghe

Pe 23 aprilie, credincioșii sărbătoresc Sfântul Gheorghe, o zi de mare sărbătoare. La fel ca și multe alte sărbători din Calendarul Ortodox, și aceasta vine cu o serie de superstiții, tradiții și obiceiuri. Cei care le vor încălca ar putea avea ghinion între anul.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Marii Britanii, reprezintă chemarea tuturor credincioșilor. Astfel, pe 23 aprilie, aceștia trebuie să respecte cu strictețe aceste superstiții pentru a se bucura de noroc în tot restul anului.

Ce este interzis să faci de Sfântul Gheorghe

O primă superstiție este cea potrivit căreia, pe data de 23 aprilie, nimeni nu are voie să facă treburi casnice sau să lucreze la câmp. De asemenea, croșetatul și tricotatul sunt și ele interzise, în caz contrar, cel care va face aceste lucruri va avea ghinion în restul anului.

De Sfântul Gheorghe este interisă prelucrarea de lână, dar și curățarea gospodăriei. Mare atenție, un alt lucru interzis astăzi este împrumutul. În această zi, nimic nu se dă cu împrumut, pentru ca farmecele să nu se lege de cel care oferă.

Cearta este strict interzisă de Sfântul Gheorghe, iar în cazul persoanelor deja certate, împăcarea este cea mai bună alegere în această zi de mare sărbătoare.

Un alt lucru interis este somnul. Credincioșii trebuie să evite să doarmă în timpul zilei de vineri, altfel se vor simți amorțiți tot anul.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

Pe lângă superstiții, sărbătoarea vine și cu mai multe tradiții și obiceiuri, pe care credinioșii le respectă de ani de zile. Astfel, pe 23 aprilie, creştinii trebuie să meargă la biserică şi să se roage pentru sănătatea duşmanilor, a celor dragi, iar în ultimul rând pentru bunăstarea lor.

De asemenea, tot în această zi sfântă se dă de pomană și se pomenesc toți cei dragi plecați dintre noi. În cazul persoanelor bolnave se face milostenie.

La sărbătoarea Sfântului Gheorghe se aprind lumânări pentru cei morţi şi pentru copiii nebotezaţi, iar în dimineaţa Sfântului Gheorghe se scoate apă din fântână, iar gospodarii se spală cu ea pe faţă. Această apă neste umită în popor “apă neîncepută”.

Fetele respectă și ele anumite tradiții. În dimineața zilei de 23 aprilie, ele trebuie să meargă pe ascuns în pădure ca să culeagă mătrăgună și năvalnic. Ierburile se pun în pod sau sub streașină, aducându-le pețitori bogați acestora.