Superstiții de 1 aprilie. Ce este interzis să faci în această zi. Vei avea ghinion tot anul

de: Ana Toma
01 apr. 2021
Superstiții de 1 aprilie. Ce este interzis să faci în această zi. Vei avea ghinion tot anul

A venit și ziua de 1 aprilie, supranumită și Ziua Păcălelilor, așa cum o știm toți. Puțini știu însă cum a apărut această sărbătoare, unde își are originile și tradiții și superstiții trebuie respectate pentru a avea parte de noroc tot restul anului.

Ziua Păcălelilor a luat naștere în Franța, în secolul al XVI-lea, cand a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Probabil vă întrebați care este legătura. Ei bine, vestea noului calendar a ajuns destul de greu în rândul populație, așa că multe persoane continuau să sărbătorească anul nou de 1 aprilie, fiind numiți ”păcăliți”.

Ce semnifică ziua de 1 Aprilie

Spre deosebire de România, Franța sărbătorește mai intens această zi festivă și e de înțeles, având în vedere faptul că de acolo a pornit totul. Sărbătoarea se numește Poisson d’Avril, adiăa “peștele de aprilie”, ușor de capturat, sau, cu alte cuvinte, ușor de păcălit.

Tradiția din Franța spune că în ziua de 1 aprilie, francezii le lipesc persoanelor cu care se întâlnesc o hârtie pe spate, pe care e desenat un pește. După ce descoperă farsa, cel păcălit trebuie să strige “Poisson d’Avril!”.

Cum toate sărbătorile se răspândesc, ziua de 1 Aprilie a devenit cunoscută și în Anglia și în Statele Unite, dar și în România. Mare atenție însă. Farsele trebuie făcute neapărat până la ora prânzului. În caz contrar, va aduce ghinion farsorului.

Ce este interzis de 1 Aprilie

Farsele după ora prânzului sunt primul lucru interzis. Persoana în cauză va avea ghinion tot anul dacă le va mai face. De asemenea, persoanele care nu zâmbesc după o farsă, vor fi și ei urmăriți de ghinion tot anul.

Bărbații care vor păcăli o femeie frumoasă, ar urma să se căsătorească cu ea, sau în caz că e deja căsătorit, va rămâne prieten cu ea, conform tradiției.

În funcție de zonă, există mai multe tradiții și obiceiuri. În Elveția, de 1 aprilie se îngroapă un mănunchi de paie, pentru a avea o recoltă bogată în sezonul următor.

De asemenea, tradiția mai spune că cei care se vor naște pe 1 aprilie vor fi norocoși în afaceri, dar ghinioniști la jocurile de noroc. Cei care se vor căsători de 1 aprilie, vor avea un mariaj eșuat. Cel mai important lucru, persoana care nu va face nicio farsă de 1 aprilie, va fi păcălită tot restul anului.