31 octombrie, sărbătoare mare. Ce este interzis să faci astăzi. Tradiții și obiceiuri în seara de Halloween

de: Ana Toma
30 oct. 2020
31 octombrie, sărbătoare mare. Ce este interzis să faci astăzi. Tradiții și obiceiuri în seara de Halloween

Americanii, dar și românii așteaptă cu nerăbdarea sărbătoarea de Halloween. În noaptea de 31 octombrie, mai multe colțuri ale lumii sărbătoresc această tradiiție cu ritualuri colorate care adună comunitatea în această perioadă.

Halloween, sau abrevierea pentru „All Hallows’ Evening” este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală şi nu numai. Halloween-ul se celebrează în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie.

Pentru cei care nu știu, tradiția spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele, atât cele rele, cât și cele bune, traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo.

Totuși, în ciuda spuselor, s-a ajuns la decizia că sărbătoarea nu are deloc o semnificație satanică și că originile sărbătorii se regăsesc într-un festival celt, cunoscut și sub denumirea de “Samhain”, festival care era organizat pe 31 octombrie. Scopul acestui festival era de a strânge recolte, iar manifestările era asemănătoare cu cele de acum.

Ce nu ai voie să faci în noaptea de Halloween

La fel ca și în cazul altor sărbători, Halloweenul vine și el cu o serie de superstiții și obiceiuri.

Se spune că, dacă o fată necăsătorită pune o floare de rozmarin și un bănuț de argint sub pernă, își va visa sortitul;

De asemenea, o altă superstiție spune că dacă în noaptea de Halloween auzi pași sau zgomote în spatele tău, nu trebuie să te întorci, deoarece se spune că este un spirit de pe lumea cealaltă venit să te ia cu el.

O altă superstiție spune că, în cazul în care observi un păianjen prin casă în noaptea de Halloween, înseamnă că spiritul unei persoane dragi te veghează.

Se mai spune că, dacă în noaptea de Halloween participi la o cină, este bine să vorbești în timpul mesei, astfel vei încuraja și spiritele din apropiere să participe la masă.

O altă semnificație pe care nu mulți o știu este legată de lumânarea aprinsă în doveac. Aceasta are rolul de a ține la distanță spiritele rele.