Ce mare sărbătoare este astăzi, pe 29 august! Fructele și legumele pe care este interzis să le mănânci. Este mare păcat

29 aug. 2020
Ce mare sărbătoare este astăzi, pe 29 august! Fructele și legumele pe care este interzis să le mănânci. Este mare păcat

Ziua de 29 august marchează ultima sărbătoare din anul bisericesc, cel nou începând pe 1 septembrie. În această zi creștinii ortodocși trebuie să respecte o serie de reguli stricte, care vin din tradițiile populare. Tăierea capului lui Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus în Iordan, zi cunoscută în popor și ca Sfânul Ioan Cap Tăiat este una cu mare însemnătate.

În această zi, dacă dorim să nu avem ulterior probleme de sănătate, se spune că nu indicat să consumăm fructe rotunde cum ar fi: mere, pere, prune sau căpățâni de usturoi. În ajun și în ziua sărbătorii nu se trebuie să mâncăm nimic cu varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe o căpățândă de varză, de șapte ori și iar a înviat.

Mai mult decât atât, nu este bine să mâncăm fructe și legume de culoare roșie și nici să bem vin roșu, pentru că amintesc de sângele vărsat de Proroc în timpul decapitării.

Ce fructe trebuie să mănânce cei grav bolnavi

Celor care sunt grav bolnavi li se recomandă să mănânce doar struguri în ziua praznicului, spunând că astfel de vindecă de bolile moștenite din familie. Atenție acest sfat vine din tradiții și obiceiuri și nu este asumat de niciun studiu științific sau medic.

Tot pe 29 august se  merge la Biserică pentru a se sfinți mere, pere, struguri și castraveți, care apoi se împart săracilor în amintirea rudelor care au murit. Trebuie ținut cont, însă că acestea nu se pun pe o tavă rotundă, așa cum a fost pus capul Sfântului Ioan. În plus, este bine să se evite utilizarea obiectelor ascuțite precum cuțite și furculițe, iar pâinea se rupe cu mâna.

Din 29 august și până pe 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, este bine să postim pentru a ne fi iertate din păcate. Pe lângă posturile de lungă durată, sunt și posturi de o zi: vinerea, pe 14 septembrie – de Înălțarea Sfintei Cruci -, și pe 5 ianuarie, ajunul Bobotezei.