Ai lipsă de magneziu? Iată care sunt simptomele și ce boli grave poate cauza

de: Ana Toma
09 mart. 2021
Ai lipsă de magneziu? Iată care sunt simptomele și ce boli grave poate cauza
Photo by Kate Hliznitsova on Unsplash

Probabil ai mai auzit multe până acum despre magneziu și despre importanța acestui element pentru organism. El are un rol major la nivel muscular, nervos, dar și cardiac și este al optulea cel mai răspândi element de pe pământ, care se găsește atât în sol, cât și în plante, dar și în corpul omenesc. 

Dacă te întrebi ce importantă are acest element, ei bine, în cazul în care nu știai până acum, în corpul nostru se găsesc 25 de grame de magneziu, iar printer procesele în care este implicat magneziul se numără sinteza proteinelor, controlul glicemiei, ar și prevenirea aritmiilor cardiace. 

Simptomele deficitului de magneziu. Ai lipsa de magneziu?

Simptomele de deficit de magneziu sunt foarte simplu de observat, iar dacă te cunoști bine, cu siguranță vei observa aceste schimbări în raport cu starea ta de sănătate. 

Deficitul de magneziu îți afectează atât starea de spirit cât și sănătatea fizică, așa că nu trebuie să neglijezi acest lucru. Cei care au deficit de magneziu resimt o extenuare continuă și o stare de oboseală care nu dispare nici după un somn lung.

De asemenea, ei pot constata stări de depresie, anxietate, dar și durări de cap constante. În unele cazuri, deficiența de magneziu se manifestă și prin palpitații, tensiune arterială crescută, dar și dificultăți de respirație. 

Unele persoane pot resimți și pierderea poftei de mâncare, dar și dereglări digestive precum diareeea sau constipația. 

Cum apare deficitul de magneziu 

Dacă te întrebi cum poate apărea acest deficit de magneziu, ei bine, stilul tău de viață are un rol major. Persoanele care au un stil de viață nesănătos pot avea mai multe deficturi, atât de magneziu, fier cât și calciu.

Alimentația este foarte importantă atunci când vine vorba despre nivelul de minerale din organismul nostru. Cei care consumă alimente procesate și nu adaugă prea multe verdețuri în dieta lor, ar putea avea un deficit de calciu.

Un stil de viață dezorganizat cu nopți pierdute și foarte mult stres ar putea duce și el la o carență de magneziu, așa că mare atenție. Alți factori externi pot fi fumatul, dar și consumul excesiv de alcool. 

Ce boli poate cauza

Atunci când nu este depistat și nu este tratat, deficitul de magneziu poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni destul de grave precum spasmofilia, adică o serei de spasme musculare, aritimie sau alte boli cardiace, diabet, dar și astm. 

Poți evita însă aceste probleme având o alimentația bogată în alimente cu magneziu. Nucile, migdalele și arahidele sunt unele dintre cele mai bogate alimente în magneziu.

Semințele de floarea soarelui sau cele de susan sunt și ele o alegere bună. Carbohidrații precum pâinea, orezul și ovăzul sunt și ele bogate în magneziu. De asemenea, nu uita  de carnea de vită, pieptul de pui și somonul.

Magneziul poate fi luat și din fasole, cartofi, lapte de soia, dar și mere sau morcovi.