Ai senzația de gust amărui? Iată care sunt cauzele și cum poți scăpa de ea

de: Ana Toma
05 mart. 2021
Ai senzația de gust amărui? Iată care sunt cauzele și cum poți scăpa de ea

Te confrunți cu senzația de gust amărui? Ei bine, există mai multe cauze care pot fi asociate cu această senzație. Atunci când devine ceva persistent, poate fi legată de anumite boli destul de grave.

Dacă observăm că avem această senzație după ce mâncăm ceva dulce, sau sărat, estei bine să consulatăm un specialist. Dincolo de această senzație neplăcută de gust amar, se pot ascunde o serie de afecțiuni care nu trebuie neglijate.

Care sunt cauzele

Gura uscată poate reprezenta o cauză a gustului amar pe care multe persoane îl resimt. Aceast senzație poate apărea odată cu înaintarea în vârstă, ca urmare a unui tratament medicamentos, din cauza unei boli autoimune, sau în cele mai comune cazuri, se datorează fumatului. 

Ce se întâmplă, de fapt? Ei bine, fără o producție adecvată de saliva, gustul poate suferi o serie de modificări, iar alimentele pot avea un gust ușor mai amărui sau mai puțin sărat. Mare atenție însă, pe lângă senzația de gust amar, lipsa salivei poate duce la probleme dentare și gingivale.

Refluxul gastroesofagian poate fi și el o cauză. El apare în momentul în care sfincterul esofagian inferior se slăbește și permite acidului gastric și alimentelor să refuleze, dinpre stomac către esofag și gură. 

Astfel, având în vedere că mâncare deja conține acid gastric și enzime digestive, poate lăsa un gust amărui în gură. Nu știi dacă suferi de reflux gastroesofagian? Ei bine, printre simptomele acestei afecțiuni se numără senzația de arsură în piept, tuse uscată, dar și probleme de înghițire. 

Impactul medicamentelor

Medicamentele și suplimentele alimentare pot avea și ele o vină. După ce sunt absorbite, rămășițele lor rămân în salivă, iar dacă medicamentul conține elemente metalice, poate accentua gustul amărui în gură.

Fie că este vorba de răceli, sau de anumite boli, trebuie să știi că ele pot duce la eliberarea naturală de către organism a unei proteine compuse din diferite celule. Acestea au rolul de a declanșa și controlainflamația din corp.

Studiile au demontrat că această proteină poate afecta papilele gustative, iar sensibilitate la gustul amărui crește. 

Cum rezolvi problema

Dacă vrei să scapi de această senzția trebuie să ții cont de anumiți factori. Unul dintre cei mai importanți este hidratarea. Ai girjă să bei apă în fiecare zi și mestecă gumă fără zahăr. În acest fel, vei stimula producția de salivă.

Igiena orală este și ea foarte importantă. Dinții trebuie periați de două ori pe zi, folosint ață dentară, dar și un irigator bucal. Nu uita nici de controlul la dentist de măcar două ori pe an. 

Dacă vrei să apelezi la un tratament naturist, bazează-te pe extractul de ulm alunecos. În cazul în care nu știai, el ajută la stimularea secrețiilor mucoase, care protejează tractul gastrointestinal de iritații provocate de acidul gastric.