Alimentul pe care coronavirusul rezistă 3 ore. Milione de români îl cumpără zilnic. Ar putea fi scos din comerț. ANPC a anunțat măsuri

de: Ana Toma
15 oct. 2020
Alimentul pe care coronavirusul rezistă 3 ore. Milione de români îl cumpără zilnic. Ar putea fi scos din comerț. ANPC a anunțat măsuri

Cu toții știm că noul coronavirus rămâne pe suprafețe câteva ore însă câți dintre noi știm cât rezistă acesta pe produsele alimentare? Ultimele rezultate ale unui studiu demonstrează că virusul poate rezista și trei ore pe unul dintre cele mai cumpărate alimente din comerț.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din București, virusul SARS COV 2 poate rămâne pe pâinea neambalată chiar și 3 ore.

Oamenii de ştiinţă au recoltat probe de la 30 de persoane infectate cu noul coronavirus și internate la Matei Balş şi au contaminat artificial atât pâinea ambalată, cât şi bucăţi de pâine neambalate. Au constatat că pe pâinea neambalată virusul rezista cel puţin 3 ore.

În urma rezultatelor obținute, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor dorește astfel să reglementeze vânzarea la rafturi și să nu mai permită autoservirea la produsele de panificație, dacă acestea nu sunt ambalate, anunță Antena3.

Există o singură condiție

Sursa citată mai menționează că ANPC a dezbătut încă de miercuri acest subiect cu secretari de stat din Ministerul Agriculturii, dar şi cu reprezentanţi din industria pâinii, patronatelor şi morăritului şi au ajuns la concluzia că hipermarketurile pot să vândă pâinea neambalată cu o condiţie.

Această condiție o vor putea respecta doar magazinele care au o persoană desemnată pentru a-i ajuta pe clienţi să ia produsul, să-l ambaleze şi să-l pună în coşul de cumpărături. Totuși, până în prezent, proiectul propus de ANPC se află în dezbatere.

”Concluzia este că virusul este remanent, adică el există pe eşantioanele din pâine un anumit interval de timp după care rămân doar fragmente ARN, care nu prezintă un pericol atât de mare.

O a doua concluzie a fost că virusul nu poate să penetreze materialul din polipropilena, din care este confecţionat ambalajul, motiv pentru care s-a constatat că este mult mai sigur să folosim pâinea ambalată.”, a spus Cornelia Nechita, de la Universitatea dein București, la Pro Tv.