Îngrijorător! Cât rezistă coronavirusul pe bani. E un adevărat pericol

de: Ana Toma
14 oct. 2020
Îngrijorător! Cât rezistă coronavirusul pe bani. E un adevărat pericol

Este foarte bine cunoscut faptul că noul coronavirus persistă pe suprafetețe, însă când putem folosi telefon sau bancnotele pentru a fi în siguranță? Un nou studiu scoate la iveală detalii îngrijorătoare despre rezistența virusului.

Banii și telefoanele mobile sunt nelipsite din buzunarele românilor. Le folosim foarte des și de multe ori nu acordăm un interes deosebit bacteriilor care există pe ele. Totuși, ultimul studiu realizat de Agenția Națională de Știință a Australiei s-ar putea să ne pună pe gânduri.

Specialiștii au analizat cât rezistă coronavirusul pe bancnote, dar și pe telefoanele mobile, iar rezultatele sunt îngrijătoare. Potrivit sursei citate, coronavirusul ar fi activ până la 28 de zile pe suprafața telefonului mobil, dar și pe bancnote, informează BBC.

Noul studiu vine la câteva luni după ce, cele anterioare demonstrau că COVID-19 rezistă doar trei zile pe bani și sticlă și 6 zile pe oțel inoxidabil și plastic.

Rezistă mai mult decât virusul gripal 

Studiul a fost realizat într-un laborator, la o temperatură de 20 de grade și în condiții de întuneric, dat fiind că deja s-a stabilit că razele UV pot distruge virusul.

Un alt lucru pe care puțini îl știu este că noul coronavirus rezistă mai mult pe suprafețe decât virusul gripal, care, în exact aceleași circumstanțe, rezistă 17 zile.

De asemenea, a mai fost stabilit faptul că virusul ucigaș poate rezista mai mult la temperaturi ridicate decât la cele scăzute și că tinde să rămână o perioadă mai îndelungată pe o suprafață netedă, față de un material poros.