Anunț major pentru toți românii care au ieșit la pensie. Este vorba despre dosarele de pensionare. Chiar ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a prezentat cât de gravă este situaţia caselor de pensii. Sunt probleme cu arhivele în care sunt păstrate actele.
Ministrul vrea să facă ordine în fiecare casă de pensii pentru ca dosarele oamenilor să fie în siguranță.
”Nu renunţ până nu facem ordine şi rezolvăm problemele legate de starea deplorabilă a spaţiilor de depozitare/arhivare a documentelor cu care instituţiile din subordinea/coordonarea Ministerului lucrează. Vorbim despre documentele oamenilor.
Nu pot rezolva lucrurile peste noapte dar îmi propun ca, în scurtă vreme, să nu mai văd situaţii cum a fost cea de la arhiva Casei Judeţene de Pensii Constanţa.
Când apare un subiect în presă, în primul rând, regret faptul că nu am descoperit eu înainte şi, în al doilea rând, nu mă limitez la a comenta la TV ci de acolo începe munca pentru a repara ceea ce foştii miniştri nu au vrut să vadă. M-am uitat la toate problemele din judeţe.”, a declarat Violeta Alexandru.
Ce se întâmplă în mai multe județe din România este ireal
”Agenţiile Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială se confruntă, în prezent, cu cele mai grave probleme în depozitarea şi arhivarea corespunzătoare a documentelor oamenilor! Peste 50% spaţii de depozitare sunt neconforme, fiind necesare lucrări complexe, de la igienizare, dotare cu rafturi/sisteme de protecţie împotriva luminii solare, sisteme de umiditate, cu tavane/rafturi ignifugate până la reparaţii/consolidări clădiri.
În 6 judeţe şi în Bucureşti, s-au închiriat spaţii de depozitare, unele de la firme specializate. Văd că AJPIS-urile tind să externalizeze acest serviciu argumentând că reabilitarea/dotarea spaţiilor existente induce riscul ca, peste câţiva ani, acestea să revină la stadiul actual.”, a mai spus ministrul.
Ce se va întâmpla cu actele românilor
”Mai mult, în cazul păstrării arhivelor la instituţie, se impune necesitatea angajării de personal suplimentar specializat pentru arhivare. Casele Teritoriale de Pensii funcţionează în spaţii unde nu au loc pentru depozitare/arhivă aşa încât majoritatea folosesc spaţii de arhivare aflate în proprietatea altor instituţii de stat (primării sau AJPIS-uri); unele au contracte de închiriere de spaţii de depozitare.
5 judeţe au externalizat serviciul de arhivare/depozitare documente. În cazul ITM-urilor respectiv AJOFM-urilor, din date rezultă că situaţia spaţiilor de depozitare este, în majoritatea cazurilor, satisfăcătoare. Unele ITM-uri/AJOFM-uri preferă reabilitarea/dotarea/amenajarea spaţiilor existente.
Pare că, în cele mai multe cazuri, soluţia pentru păstrarea corespunzătoare a documentelor este externalizarea către companii specializate, pentru ca documentele cetăţenilor să fie păstrate în condiţii conforme. Facem ordine! După un PSD.”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebok.
Ulterior, ministrul a anunțat că a ușurat comunicarea cetățenilor cu AJPIS. Sunt vizați cei care depun dosare pentru prestațiile sociale.
”Am ușurat comunicarea cetățeni – AJPIS pentru modificările necesare dosarelor de prestații sociale deja depuse.
Am spus că îmi pasă iar în acest mandat mi-am asumat, printre altele, simplificarea procedurilor de lucru dintre instituțiile subordonate MMPS și cetățeni.
Mâine pleacă Ordinul de ministru. Mamele, persoanele cu dizabilități și toți cei îndreptățiți să primească beneficii sociale nu au de ce să mai facă drumuri inutile către Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.
Schimbările de domiciliu, de cont bancar sau orice altă transmitere a vreunui document doveditor solicitat de AJPIS se pot face și ONLINE, prin e-mail. Opțiunea depunerii la ghișeu rămâne valabilă.
Este încă un pas din planul amplu de digitalizare a relației instituții-cetățean pe care mi l-am asumat. Fac tot ceea ce pot!”, a mai postat ministrul.