Atenție mare! Câtă cafea ai voie să bei pe zi? Mai multă îți distruge sistemul imunitar! Specialiștii avertizează

25 nov. 2020
Atenție mare! Câtă cafea ai voie să bei pe zi? Mai multă îți distruge sistemul imunitar! Specialiștii avertizează
Cafea

Menținerea unui sistem imunitar puternic este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face în momentul acesta, pandemia de coronavirus fiind în continuare parte din realitatea noastră.

Iată șase obiceiuri de care să țineți cont când lucrați la stimularea apărării corpului:

1. Prea mult alcool: Un pahar de vin ici și colo poate fi o modalitate sănătoasă de a trece prin această criză. Dar consumul excesiv de alcool, chiar și pe termen scurt, vă poate modifica sistemul imunitar în moduri care sunt deosebit de importante în acest moment.

Într-o lucrare publicată în revista Alcohol Research, cercetătorii observă că există o relație notabilă între consumul excesiv de alcool și un rsistem imunitar slăbit. Efectul consumului de alcoon în exces include o susceptibilitate crescută la pneumonie și o probabilitate mai mare de a dezvolta sindroame acute de stres respirator- factori care ar putea avea impact asupra rezultatelor COVID-19.

2. Sarea în exces: Puteți asocia excesul de sodiu cu probleme precum retenția de lichide și hipertensiunea arterială. Un nou studiu realizat de Spitalul Universitar din Bonn, efectuat atât pe oameni, cât și pe șoareci, concluzionează că prea multă sare poate duce la deficiențe imune. Cercetătorii au descoperit că atunci când rinichii elimină excesul de sodiu, apare un efect domino care reduce capacitatea organismului de a combate infecțiile bacteriene.

3. Consumul de zahăr în exces: Reducerea excesului de zahăr adăugat este o idee inteligentă din mai multe motive, inclusiv o bună sănătate mintală. De asemenea, este benefic pentru sprijinul sistemului imunitar.

Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a constatat că, după un post peste noapte, oamenii hrăniți cu 100 de grame de zahăr au experimentat o reducere a capacității celulelor imune de a distruge bacteriile.

Câtă cafea este prea multă?

4. Consumul excesiv de cafeină: Cafeaua și ceaiul verde protejează sănătatea, datorită nivelului ridicat de antioxidanți. Cu toate acestea, prea multă cofeină poate interfera cu somnul, iar acest rezultat poate compromite imunitatea.

Limitați-vă aportul la 200 de miligrame pe zi sau aproximativ 2 căni de cafea. Dacă depășiți 500 de miligrame pe zi, puteți experimenta insomnie, nervozitate, iritabilitate, probleme digestive, bătăi rapide ale inimii și tremor muscular.

Pentru a sprijini, însă, cel mai bine funcția imunitară, renunțați definitic la băuturile cu cofeină cât și la băuturile cu zahăr sau îndulcitori artificiali, cum ar fi sucurile acidulate și băuturile energizante. Când vă bucurați de cafea și ceai verde, asigurați-vă că vă întrerupeți aportul de cofeină cu cel puțin șase ore înainte de culcare pentru a preveni interferențele cu somnul.

5. Consumul mic de fibre: Fibrele susțin o bună sănătate digestivă și ajută la schimbarea formării bacteriilor intestinale în moduri care sporesc atât imunitatea, cât și starea de spirit. Cercetările arată că un aport mai mare de fibre dietetice și probiotice susține sistemul imunitar și protejează împotriva virusurilor.